Cégvilág

Felszámolják Kóka János egykori cégét

A valaha Kóka János és Lepp Gyula által alapított MeditCom 2011-ben még komoly forgalmat bonyolított, ezután viszont lejtmenetbe kezdett.

Elrendelte a bíróság a MeditCom Első Magyar Egészségügyi Rendszerház Kft. felszámolását. A valaha Kóka János és Lepp Gyula által alapított társaság több százmillió forint közpénztartozással dőlt be, pedig az egészségügyi informatikai vállalkozás ígéretesen indult. Azt várták a cégtől, hogy az egészségügyi informatika robbanás előtt álló piacán tarol majd. Állami pénz is került bele már az alapítást követő évben: az Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelő Rt. látott benne fantáziát, olyannyira, hogy 300 millió forinttal 37,5 százalékos részesedést szerzett a MeditComban. Szakértői becslések akkoriban a cég számára elérhető piacot 10 milliárd forintra tették a várhatóan szoftvert cserélő egészségügyi intézmények igénye alapján.

Kóka János egykori cége komoly adóssággal dőlt be
Forrás: MW

A 2011-ben még több mint félmilliárdos forgalmú MeditCom azonban lejtmenetbe kezdett. Több végrehajtást rendeltek el ellene, és 2014 óta szerepel a feketelistáján, a 180 napon túl több mint 100 millió forinttal tartozó cégek között. Bevétele 2015-ben 228 millióra apadt, 213 milliós veszteséget termelt, saját tőkéje mínuszba csúszott, kötelezettségei pedig megközelítették az 1,4 milliárd forintot. Utóbbiból több mint 300 millió forint volt az adó-, illetve járuléktartozás, a szállítóinak 282 millióval tartozott, és durván 800 millió forint különféle ágon kapott támogatás szerepelt a kötelezettségek között.

A mérlegbeszámolóhoz fűzött tavaly november végi könyvvizsgálói jelentés drámai helyzetet vázolt, jelentős vagyonvesztést, a likvid eszközök értékét többszörösen meghaladó rövid lejáratú kötelezettségeket említett. Emellett visszautasította a véleménynyilvánítást a könyvekben szereplő egymilliárd forintos tételhez kapcsolódóan. Ezt azzal indokolta, hogy „nem tudott kellő bizonyosságot” szerezni arról, hogy a projekteredmények hasznosulásának kezdete mely időpontra tehető, azaz mikor indokolt elszámolni, és mekkora a hatása az eredményre.

 

adósság csőd egészségügy Kóka János
Kapcsolódó cikkek