Cégvilág

Még az idén tőzsdére mehet a Dropbox

Elemzők szerint az idén debütáló Snaphez hasonló nagyságú durranás lehet a Dropbox tőzsdei kibocsátása, bár fanyalgók is akadnak szép számmal.

A Dropbox körül évek óta keringő pletykák lassan valóra válnak: az internetes tárhelyszolgáltató a Reuters értesülései szerint még az idén tőzsdére mehet, legalábbis erre utal, hogy a vállalat tárgyalásokat kezdett az IPO levezénylésében jártas pénzintézetekkel.

Elemzők szerint az idén debütáló Snaphez hasonló nagyságú durranás lehet a Dropbox tőzsdei kibocsátása, bár fanyalgók is akadnak szép számmal. Ők azt róják fel a San Franciscó-i vállalatnak, hogy csak egy lábon áll, szemben versenytársaival, amelyek egy-egy veszteséget hozó szolgáltatást is bevállalhatnak annak veszélye nélkül, hogy alaptevékenységük finanszírozását ellehetetlenítenék.

A Dropbox félmilliárd feletti felhasználói köre viszont biztos üzletmenetet ígér, bár kérdés, hogy milyen arányban tudják az ügyfeleiket az ingyenestől a fizetős szolgáltatásaik felé terelni. Pozitívumként értékelhető a cég esetében az ügyfél-elégedettség magas foka, az aktív felhasználók kiemelkedő aránya és a hosszú távú szolgáltatói tapasztalat.

A Seeking Alpha elemzői szerint az igazi gond az, hogy a cég a korábbihoz képest már nem annyira vonzó a kockázatitőke-társaságok számára, ezért erről a piacról nehezebben tudna a fejlődéséhez szükséges friss forrásokhoz jutni. A legutóbbi tőkebevonási kör még 2014-ben volt, s az akkor 10 milliárd dollárra taksálta a Dropbox virtuális piaci értékét. A tőzsdei bevezetés viszont „könnyű pénzt” hozhat a konyhára, úgyhogy immár érdemesebb ebben gondolkozniuk. Jelen helyzetben a szakértők kirobbanó sikert nem várnak ugyan az IPO-tól, de úgy látják, hogy a kezdeti szárnyalást felváltó esés, majd az árfolyam stabilizálódása megfelelő kereteket biztosíthat a Dropbox színvonalas működéséhez.

Az épp most tízéves startup alapító vezérigazgatója, Drew Houston januárban a CNBC-nek még azt nyilatkozta, hogy nincs nyomás rajtuk a tőzsdei bevezetésre, mindamellett márciusban már egy 600 millió dolláros hitelkeretet nyitottak a Dropbox számára az ezzel kapcsolatos kiadások fedezetére. Houston szerint a cég az idén elérheti az álomhatárt jelentő egymilliárd dolláros bevételt. A tárhelyszolgáltatóban egyébként számos befektetési alap mellett tulajdonos a U2 ír rockzenekar két frontembere, az énekes Bono és a gitáros The Edge is.

tőzsde dropbox
Kapcsolódó cikkek