Cégvilág

Műanyag-alapanyagot gyárt majd a Mol új üzemében

Körülbelül egymilliárd dolláros beruházással egy műanyag-alapanyagot – poliolt – gyártó vegyipari komplexumot épít a Mol.

Körülbelül egymilliárd dolláros beruházással egy műanyag-alapanyagot – poliolt – gyártó vegyipari komplexumot épít a Mol. A termelés néhány év múlva indul, de a társaság közleményéből nem derül ki, hogy Magyarországon belül hol épül az üzem. Ugyanakkor telephelynek kínálkozhat a Mol Petrol tiszaújvárosi, petrolkémiai egységének (esetleg) rendelkezésre álló része, vagy a százhalombattai finomító, amely mellett a helyben termelt alapanyag közelsége és az szólhat, hogy vélhetően még mindig szabadon áll a Mol–CEZ-páros által tervezett, de eddig meg nem épített erőműnek kiválasztott terület. Elvben nem kizárt egy új helyszín sem, ám a Világgazdaság érdeklődésére a Molnál nem adták meg a pontos helyszínt.

A poliolberuházás része a csoport 2030-ig szóló stratégiájának, amely többek között a saját termelésű és finomítású szénhidrogének műanyaggá alakítását célozza. A Mol 2021-ig összesen 1,9 milliárd dollárnyi petrolkémiai fejlesztésre készül, az összegnek tehát több mint a felét elviszi a most bejelentett komplexum kialakítása. (A társaság idén dönthet az egyik tiszaújvárosi olefinüzemének átalakításáról is a májusi közgyűlésen elhangzottak szerint.)

A poliolokat a poliuretán műanyagok előállításában használják, a poliuretánok fő felhasználója pedig az építőipar, a bútor- és az autógyártás. A beruházás érdekében a Mol licencszerződést írt alá az Evonik IP és a ThyssenKrupp vállalattal. Az alkalmazandó technológia „szívét” ugyanis a két partnercég által kifejlesztett propilén-oxid-gyártási technológia adja. E technológia alkalmazásával nem keletkezik jelentős mennyiségű melléktermék. Az ipari létesítmény évente 200 ezer tonna propilén-oxidot termel.

A Mol gázszállító és rendszer-üzemeltető leányvállalata, az FGSZ Zrt. Bukarestben szándéknyilatkozatot írt alá egy gázfolyosó létrehozásáról a bulgáriai, a romániai és a görögországi rendszer-üzemeltetőkkel. A gázfolyosóról tavaly szeptember 9-én Budapesten már szignáltak egy nyilatkozatot – emlékeztet az MTI –, amikor megkötötték a bolgár–román–magyar–osztrák gázfolyosó 179 millió eurós támogatási szerződését.

poliolberuházás Mol Petrol Mol
Kapcsolódó cikkek