Cégvilág

Senki sem védhet meg a Green Holidays csődjétől?

A vagyoni kaució szintjének emelése nem jelentene megoldást egy, a Green Traveléhez hasonló csődre – fejtette ki Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. A szakember szerint a megoldás az lehetne, ha megfelelő hatáskört kapnának az eljáró hatóságok, illetve biztosítanák számukra a bejelentések kivizsgálásához megfelelő hatáskört az eljáró hivatalok.

A MUISZ december óta több alkalommal is jelezte a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnak (MEKH), hogy a cégcsoport tagjai vélhetően szétszedik az utazási csomagokat. A MEKH azonban – hatáskör hiányában – elutasította, hogy lépjen az ügyben. Indoklásuk szerint azért, mert ellenőrzési tevékenysége csak az utazásszervezésre tér ki, itt viszont hiányoztak az utazásszervezés formai követelményei. Válaszában a MEKH annyit jelzett: továbbították a Gazdasági Versenyhivatal és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség felé a bejelentést. Azóta nincs új információ, Erdei Bálint szerint a szerződések egy részében a Green Holidays mint utazásszervező szerepel.

Forrás: MTI

A vonatkozó EU-irányelv egyébként megtiltja az utazási csomag szétbontását. A Green Holidays esetében vélhetően azért került arra sor, hogy nagyobb értékben tudjanak utazási szolgáltatást értékesíteni, mint amire a kaucióbiztosítás kiterjed.

A cég ügyfeleinek kárát – az 500 millió forintos kaucióbiztosítás erejéig – az Uniqa vita nélkül megtéríti, ugyanakkor nagy számban vannak olyan szerződések, amelyekben nem volt megnevezve, vagy éppen más cég volt megnevezve utazásszervezőként. Ilyen esetekben a feltüntetett utazásszervezővel, illetve a megtévesztés miatt azzal az utazásközvetítővel szemben lehet jogilag eljárni, amelyiknél a szerződéskötés történt, vagya szerződésen szerepel. Most tehát elsősorban azt kell majd eldönteni, hogy a Green Holidays kaucióbiztosítása kiterjed-e ezekre a szerződésekre.

Arra a felvetésre, hogy korábban az 5 Kontinens Utazási Iroda csődje kapcsán az Európai Bíróság kimondta az állam felelősségét, s ez jogalap lehet a mostani esetre is, a MUISZ szakemberei figyelmeztettek: akkor azért volt erre mód, mert addig Magyarország még nem ültette át megfelelően a hazai jogrendszerbe a kauciórendszerre vonatkozó EU-irányelvet.

A MUISZ szerint a korábbi három részből álló kaucióbiztosítási feltételeknél csak az első két elemre – a kinn maradt utasok ellátására és a hazaszállításukra – kellene érvényesnek lennie a kaucióbiztosításnak, míg a már befizetett előlegek visszakapását ettől a rendszertől függetlenül egy, az utasok által kötelezően megkötendő inszolvenciabiztosítás garantálná.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Törökországban rekedt utasok hazaszállítására megrendelt négy repülőjáratra 57,151 millió forintot költött a csődbe ment Green Holiday utazási iroda kaucióbiztosítását nyújtó Uniqa Biztosító. A vasárnap becső­dölt utazási iroda utasainak kinntartózkodása – szállodai költsége – további 26,253 millió forintot emésztett fel. Ez még nem végleges összeg, mert további költségek keletkezhettek az utazáskor kialakult szükséghelyzettel, kényszerű tartózkodással összefüggésben – ezekről nincs információja a biztosítónak.

 

MUISZ kaucióbiztosítás Green Holidays
Kapcsolódó cikkek