Cégvilág

A szobaárakban a siker kulcsa

Több mint 80 milliárd forintot tett ki az év első öt hónapjában a magyarországi szállodák bruttó szobaárbevétele, ami 18,3 százalékos ugrás a tavalyi évkezdethez képest.

Több mint 80 milliárd forintot tett ki az év első öt hónapjában a magyarországi szállodák bruttó szobaárbevétele, ami 18,3 százalékos ugrás a tavalyi évkezdethez képest. A szálláshelyeken ebben az időszakban összességében 140 milliárdos forgalom keletkezett, ami 16,1 százalékkal magasabb az előző évi bázisösszegnél.

Forrás: MW

A KSH kereskedelmi szálláshelyi statisztikáját a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) trendriportban összegezte. A legfontosabb adatok sorából az MSZÉSZ kiemelte, hogy a Kelet-Közép-Európa régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között a revpar mutatót (egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel) tekintve 52,5 euróval a második helyen voltak a magyarországi szálláshelyek. A fővárosok viszonylatában a budapesti 54,1 eurós revparral viszont csak Pozsonyt előzi meg Budapest, Bécs, Prága és Varsó a magyar főváros előtt jár.

A bruttó átlagos szobaár 18 374 forint, ami az 58 731 magyarországi szállodai szoba átlagárából jön ki, és 7,6 százalékkal haladja meg a tavalyit. A bevételeket növekvő számú egység termeli: két éve 22 szálloda lépett piacra 944 szobával, tavaly 14 hotel 887 új szobával, idén májusig nyolc szállodát adtak át országszerte, bennük 407 szobával. Budapesten és vidéken ebben az évben még három-három szálloda készül el. A következő két-három évben több mint 20 szálloda lép piacra Budapesten, miközben vidéken csaknem 600 új szállodaszobával bővülhet a minőségi kínálat ebben az időszakban Esztergom, Noszvaj, Mezőkövesd, Hajdúszoboszló, Szikszó, Nyíregyháza és Nyíregyháza-Sóstó, Bük, Mátrafüred, Villánykövesd, Kisvárda és Oroszlány területén. A Balaton mellett a következő két évben nincs újabb szállodanyitási dátum az idén átadott két balatonfüredi és a siófoki, valamint a térség vonzáskörzetében lévő hévízi hotel után – derül ki az MSZÉSZ összeállításából.

A kereskedelmi szálláshelyek legfontosabb külföldi piacairól kivétel nélkül többen érkeztek az előző évi bázishoz képest. A legnagyobb mértékben az orosz turisták száma emelkedett, az ukrán vendégeké viszont 7,6 százalékkal visszaesett. Január–május között a szállodák átlagos kihasználtsága 53,2 százalékra emelkedett, ez éppen 4,4 százalékponttal több a bázisnál. Szobafoglaltság terén a három legjobb eredményt Ausztrália és Óceánia (75,3 százalék), a Közel-Kelet (70,3 százalék) és Délkelet-Ázsia (69,4 százalék) szállodái érték el, Európa 67,7 százalékkal a negyedik a sorban.

Az árfolyam is beleszólt

Az euró-forint átlagárfolyam időközben 309,7 forint volt, ami a bázisnál 0,9 százalékkal erősebb, ez viszont kismértékben, de negatívan hatott az átlagszobaárakra, a revpar mutatóra és a bevételekre. A magyarországi szállodai szobaárbevételek 56,1 százaléka a budapesti hotelekben képződött, amelyek ugyan a teljes szobakapacitásnak csak mintegy 33 százalékát adják, de ott realizálódik

a külföldi vendégéjszakák 67,3 százaléka. | VG

 

KSH szállodák szobaár
Kapcsolódó cikkek