Cégvilág

Kína bevásárolná magát az orosz olajipari vállalatba?

A CEFC kínai beruházási csoport nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Reuters hírügynökségnek azt a korábbi értesülését, miszerint tárgyalásokat folytat részesedés vásárlásáról a Rosznyefty (Rosneft) orosz olajipari cégben.

A kínai cég a TASZSZ hírügynökséggel kedden azt közölte, hogy „jelenleg nincs publikálásra érett hír”. Egyben arra kérte az orosz hírügynökséget, hogy kövesse a CEFC honlapját.

Augusztus 17-én a Reuters forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a CEFC előzetes tárgyalásokat folytat részesedés vásárlásáról a Rosznyeftyben, amely a világ vezető tőzsdén jegyzett olajvállalata. A hírügynökség akkor megjegyezte, hogy az ügylet értékéről nem tudni semmit, és hogy a források szerint a megállapodást már akár szeptember elején bejelenthetik.

A TASZSZ kedden emlékeztetett: a két cég július elején stratégiai megállapodást kötött, aminek a keretében a Rosznyefty opciós lehetőséget biztosított a CEFC-nek arra, hogy részesedést vásároljon az orosz vállalat kiskereskedelmi üzletágában. Az erről szóló dokumentumot Hszi Csin-ping a kínai államfő moszkvai útja idején írták alá.

Rosznyefty rosneft
Kapcsolódó cikkek