Cégvilág

A kormány tőzsdére vinné a vállalkozásokat

A sikeres működést látva a kormány úgy határozott, hogy a Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkéjét 8 milliárd forinttal megemeli, befektetési időszakát 2025 végéig, futamidejét pedig 2030. december közepéig meghosszabbítja.

A kormány meghosszabbította a Széchenyi Tőkebefektetési Alap futamidejét és 8 milliárd forinttal megemelte annak tőkéjét, valamint döntött két új tőkealap indításáról, amelyek közép-magyarországi és határmenti vállalkozások fejlesztését segítik szeptembertől – jelentette be Varga Mihály budapesti sajtótájékoztatóján. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar vállalkozók igényeire épülő tőkeprogram középpontjában azok a termelő, illetve innovatív kis- és középvállalkozások állnak, amelyek képesek a fejlődésre, a magas hozzáadott értékű termékek előállítására. Az alap befektetési időszakát 2025 végéig, futamidejét pedig 2030. december közepéig hosszabbítják meg.

Forrás: MW

Varga Mihály szólt arról is, fontos cél, hogy a hazai kis- és középvállalatok egyre nagyobb számban tudjanak megjelenni a Budapesti Értéktőzsdén, szélesítve ezzel pénzügyi hátterüket. Ezért egy új tőkealap felállításáról is döntött a kormány, amely a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap nevet viseli. Az alap összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel működik majd, az alapkezelő kiválasztásáról szóló pályázati felhívás várhatóan szeptemberben jelenik meg – mondta el a tárcavezető. A miniszter felhívta a figyelmet a hazai kis- és középvállalkozások pénzügyi, tőzsdei ismereteinek növelését segítő kiemelt felhívásra is, amely a napokban nyílt meg 1 milliárd forintos keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a tőkebefektetéseken keresztül a tőkealapok célja, hogy minél nagyobb mértékben hozzájáruljon a kormány hosszú távú nemzetgazdasági célkitűzéseihez, a magyar gazdaság növekedéséhez, megújulásához, a kis- és középvállalkozások versenyképességének növeléséhez. A fejlett tőkepiac és az egyik alappillére a versenyképes, innovatív gazdaságnak – tette hozzá a politikus.

Széchenyi Tőkealap kkv
Kapcsolódó cikkek