Cégvilág

Két éven belül megújul a kastélyok és a várak jelentős része

Az idei év végéig megkezdődnek 15 kastély és vár kivitelezési munkálatai, 2019-ig pedig átadják a 39 épületet felölelő első ütem többségét – mondta a Világgazdaságnak Virág Zsolt, az 55 milliárd forintos keretű Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Kiemelte, hogy dinamikusan bővül a látogatószám, tucatnyi helyszín már tavaly nyereségesen működött.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ feldarabolása és megszüntetése után sokan aggódtak, hogy a kastélyok és várak felújítása a tervezett ütemben halad-e.

Továbbra is a műemlékek egységes kezelése, fejlesztése a cél, az átadás és az átvétel pedig zökkenőmentes volt. A programokban szereplő kastélyok és várak vagyonkezelése januárban a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-hez került át, semmilyen szinten nem tapasztalható megtorpanás.

Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos
Fotós: Vémi Zoltán

Eredetileg 34 kastély és 32 vár rekonstrukciójáról volt szó a programok életre hívásakor 68 milliárd forintos forrással. Az átdolgozott rendszerben miért maradt ennél kevesebb helyszín és kevesebb pályázati pénz?

Az első ütemben 39 épület szerepel, köztük 20 kastély és 19 vár, a keretösszeg pedig 55 milliárd forint. Ebből 40,1 milliárd a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) révén európai uniós, a többi hazai forrás. Sokrétű szakmai szempontrendszer alapján dőlt el, mely épületek kerülnek az első vagy a második ütembe. Az épületek turisztikai fejlesztési lehetőségei legalább annyit nyomtak a latban, mint a földrajzi elhelyezkedés vagy a kultúrtörténeti háttér. Nem világörökségi területen 5 millió eurót, vagyis 1,5 milliárd forintot lehet elkölteni a munkálatokra, világörökségin ennek a dupláját, 3 milliárdot, utóbbira példa Eszterháza és Nagycenk.

A Ginopon kívül azért akad egyéb pályázati lehetőség is?

A Terület- és településfejlesztési operatív programban is van hasonló kiegészítő lehetőség, mint ahogy a Magyar Turisztikai Ügynökség kiírásaira és a Modern városok program forrásaira is lehet e téren építeni. Mindez további mintegy 20 milliárd forintot feltételez, de ha a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek kormányhatározatait nézzük, ez a mutató akár 35-40 milliárd is lehet.

Hol tartanak a kastély- és a várprogram beruházásai?

A régészeti és restaurációs kutatásokat már majdnem mindenütt elvégezték, a levéltári forrásokat feldolgozták, és az építéstörténeti dokumentáció is elkészült, ezek együtt alkotják az építészeti engedélyezési terv mellékletét. A legtöbb helyszínen már megvan a jogerős építési engedély, hét esetben pedig a generálkivitelezési tender lebonyolítása is zajlik. Ezt a hét helyszínt még idén további nyolc követi, maga a műszaki kivitelezés pedig 12–24 hónapot vesz igénybe, így az épületek egy részét 2019-ben már át tudjuk adni.

Melyek lehetnek a hasznosítás leghatékonyabb módjai?

A legtöbb felújított kastélynak, várnak a dinamikusan bővülő látogatószám által gazdaságélénkítő hatása van, jelentős részük az adott környék legnagyobb munkáltatója. A gyulai Almásy-kastély például a nyitás óta egy év alatt több mint százezer látogatót tudott fogadni, a füzéri vár pedig nyolcvanezret, már tavaly nyereségesen működött tucatnyi kastély és vár. A turisztikai attrakciók elengedhetetlen kísérőeleme a kávézók és az ajándékboltok kialakítása, de jelentős bevételi csatorna a konferencia- és rendezvényturizmus is, mint ahogy több műemlék épület kedvelt esküvőhelyszín, másutt pedig szabadulószobákat alakítanak ki, ami céges csapatépítő tréningeket vonz.

Mennyire keltik fel a magyar kastélyok és várak a külföldi turisták figyelmét?

A turisztikai ügynökséggel együttműködve ötnyelvű feliratozást és idegenvezetést készítettünk elő. A nyelvek kínálata régiónként változik, az edelényi kastélyba például sok szlovák turista érkezik, az egri érseki palotában rengeteg lengyel látogató fordul meg, a keszthelyi Festetics-kastély pedig számos osztrák, német vendéget fogad. Országos átlagban a látogatók harmada külföldi.

Csalogató lehetőség wellness-szálloda kialakítása is, e téren elképzelhető magántőke bevonása?

Van néhány olyan kastély, ahol állami forrásból is tudunk szálláshelyeket létesíteni, ahol erre nincs keret, ott nincs kizárva a magántőke megjelenése. A befektető legfeljebb 45 évig létesíthet és üzemeltethet olyan szálláshelyet, amely illeszkedik a kastély környezetéhez és alaprajzi adottságaihoz. Noha még van másfél-két év az átadásig, már zajlanak ilyen irányú tárgyalások, ezért is készült el három hónapja a katalógusunk.

felújitás vár kastély
Kapcsolódó cikkek