Cégvilág

Már idén felpöröghet a lóversenyfogadás

Dinamikus növekedéssel néhány éven belül 8-10 milliárd forintos éves árbevételt érne el a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. A Szerencsejáték Zrt.-vel való együttműködés mellett ehhez az online fogadási oldal lendületére éppúgy szükség van, mint az új típusú játékok folyamatos bevezetésére.

Az idén megduplázná éves árbevételét a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft., amely tavaly 1,3 milliárd forintos forgalmat ért el – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Horváth Zalán, a társaság ügyvezetőigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy a következő években a 8-10 milliárdos szint elérése a cél. A dinamikus bővülés alappillére, hogy a vállalat február óta együttműködik a Szerencsejáték Zrt.-vel, ezzel 1650 település 4500 fogadóhelyén, 5000 terminálon vált elérhetővé a lóversenyfogadás. Ez több mint tízszeres elérést jelent országszerte, hiszen eddig 440 fogadóterminál állt rendelkezésre. Az internetalapú terminálokra 2013-ban állt át a korábban kábeles rendszert fenntartó játékszervező, az átalakítás pedig egy 680 millió forintos szerverközpont beszerzésével járt.

Szurkolók televízión nézik a versenyt a 92. galopp Magyar Derbyn a Kincsem Parkban 2014. július 6-án.
Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Szerencsejáték Zrt.-vel összefogva Horváth Zalán szerint hosszú távon fenntarthatóvá válhat a lóversenyfogadás, amelyben az elmúlt években 200-300 milliós veszteségre is volt példa az üzemeltetőnél. A lottózóhálózatban a Kincsem+ TUTI játékot terjesztik, amelyen a várható jackpot 300 millió forint naponta, de a nyeremény a szuper jackpotos napokon a 3 milliárd forintot is elérheti. A 14-20 lovat felvonultató francia futamokból az első öt helyezett sorrendjét kell eltalálni, ehhez jön pluszban a főnyereményért az 1 és 3000 közti nyerőszám sorsolása. Ennél a játéktípusnál az ügyvezetőigazgató-helyettes tájékoztatása szerint a februári indulás után fél év alatt egymillió szelvényt értékesítettek, ami 600 milliós bevételt hozott.

Míg két-három éve még a fogadások 70 százaléka összpontosult a magyar galopp- és ügetőversenyekre, addig mostanra fordult a kocka, háromból két játék már nem a hazai, hanem a nemzetközi futamokra irányul. Merthogy külföldi eseményekre is fogadhatunk itthonról, a franciaországi mellett jellemzően német, belga, holland lóversenyek szerepelnek a kínálatban, de a dubaji futamok is népszerűek. Fajlagosan továbbra is a hazai versenyek a kedveltebbek, de éves szinten 800 magyar futam áll szemben 7000-7500 külföldivel. Korábban déltől este hatig lehetett 15 percenként fogadni, de a keresletre reagálva ez kitolódott este kilencig, így a napi futamok száma 20-25-ről 30-35-re ugrott. Horváth Zalán elmondta: az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult a lóversenyfogadás hazánkban, még több évig kell dolgozni azon, hogy megismertessék és megszerettessék szélesebb körben, ugyanakkor ma is van már 10-12 ezer hazai fogadó, aki rendszeresen kijár a lovira és a Kincsem Park nagy rendezvényeire.

A Kincsem+ TUTI mellett az online fogadási oldal júniusi bevezetése is mérföldkő volt idén a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. életében. Az ehhez szükséges keretrendszer az egyedi fejlesztésekkel együtt is legfeljebb a tizedét emészti fel a földi hálózat fejlesztésének, azaz mintegy 60-70 milliós tétel. A szakember kiemelte, hogy 1000-1200 regisztrált játékosuk van, az általuk generált forgalom a teljes árbevétel 4-5 százalékát teszi ki. Várakozásai szerint két-három éven belül 10-20 ezer webes játékossal megközelítheti az 50 százalékos bevételi arányt az online csatorna.

A termékfejlesztést folytatva jövőre két újabb játékkal bővülhet a kínálat. Az egyik ilyen a hely-, illetve tét-jackpot bevezetése: felár mellett a gép egy multiplikátor számot rendel a szelvényhez 1 és 1000 között, ami az alapjáték további nyereményszorzója. Az ezres szorzó 25 ezer sorsolásból egyszer kerülne elő, a 100-as ötször, a 10-es tizenötször, az 5-ös 150-szer, a 2-es viszont már hatezerszer. Ez egy francia eredetű jackpot játék, amelyet már a belgák, a hollandok és a dánok is átvettek, Magyarországon akár már a jövő év elején megjelenhet. A másik közeljövőben elérhetővé váló játék lényegében a Kincsem+ TUTI hazai változata, hogy ne lankadjon a magyar futamok iránti kereslet. A játék még tervezési szakaszban van, de annyit már lehet tudni, hogy aki kivétel nélkül eltalálja a kiválasztott négy-négy galopp- és ügetőverseny győztesét, az viszi el a főnyereményt. Az összeg halmozódik, egy-két havonta akár 20-30 millió forint is lehet. Ez azért kecsegtető, mert egyébként a hármas befutóval is legfeljebb 500 ezer és 1 millió forint közötti nyeremény érhető el.

Kincsem lóverseny fogadás
Kapcsolódó cikkek