Cégvilág

Főként exportra termel az új izocukorgyár

A rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházásaként adták át a Tiszapüspökiben épült, főként izocukrot előállító kukoricafeldolgozót.

Ipartörténeti jelentőségű pillanat, új kezdet az élelmiszeriparban – így értékelte Orbán Viktor miniszterelnök a Kall Ingredients Kft. beruházásaként mintegy 45 milliárd forintból épült tiszapüspöki kukoricafeldolgozó átadását.

A miniszterelnök szerint a jövő stratégiája Magyarország számára az, hogy ne alapanyagként exportálja a terményeket. Fontos, hogy a learatott kukoricának minél nagyobb hányadát dolgozzák fel belföldön, minél nagyobb hozzáadott értékű termék formájában értékesítsék a külpiacokon, illetve használják fel takarmány-alapanyagként.

A 45 milliárd forintos beruházást a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta
Forrás: MTI

Az üzemátadás egyben az uniós cukorkvóta kimúlásának ünnepe is – utalt a közös cukorpiaci szabályozás október 1-jei kivezetésére a miniszterelnök. Szerinte a kvóta Magyarországnak rendkívül hátrányos volt, hiszen annak következményeként a rendszerváltáskor működő 12 cukorgyárból mára egy maradt. Pedig a zömében a 19. században épült gyárak túlélték a két világáborút, a gazdasági világválságot és a szocialista tervgazdaságot is, a kvótarendszert viszont nem – mondta Orbán Viktor. Mivel ezek a gyárak nem magyar kézben voltak, nagy tanulság, hogy erős nemzeti ipar nélkül mindig kiszolgáltatottak leszünk – szögezte le. Mint mondta, az év eleje óta ez a 29. üzemátadó. Az elmúlt tíz hónap hazai és külföldi beruházásainak értéke több mint 450 milliárd forint. Ezeket a kormány 40 milliárd forinttal támogatta. Az új létesítmények révén pedig 4606 munkahely jött létre.

Az üzem építését a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként kezelte, és 9,2 milliárd forinttal támogatta. Az MKB és az Eximbank mintegy 30 milliárd forintos hitelt nyújtott hozzá. Az üzem évente 530 ezer tonna, száz százalékban GMO-mentes magyar kukoricát dolgoz fel – hangsúlyozta Zahola-Pollák Vanda, a Kall Ingredients Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, hogy a hazai beszállítók és kivitelezők aránya 72 százalék volt. A gyár Európa egyik legnagyobb gabonafeldolgozója lesz, főként izocukrot állít elő, de keményítőtermékeket, magas minőségű gyógyszer- és étkezési alkoholt, valamint takarmány-alapanyagokat is. Gyakorlatilag hulladék keletkezése nélkül dolgozzák fel a kukoricát. Az üzemben 450-500 munkahely létesül, további 750 dolgozót pedig közvetve foglalkoztatnak majd.

Az Eximbank számításai szerint az üzem 185 milliárd forinttal növeli a GDP-t, várható éves árbevétele 55 milliárd forint lesz, aminek a 80 százaléka az európai piacokon értékesített termékek árbevételéből származhat. A gyár üzemeltetőjének többségi tulajdonosa Kárpáti László, a kisebbségi az R-kord Kft. és az Opus Global Nyrt. Az utóbbi társaság lapunk tulajdonosa.

Emelte a kereslet a kukoricaárat

Az elmúlt néhány hétben 3-4 ezer forinttal emelkedett a kukorica ára, és – a feldolgozó telephelyére szállítva – elérte a tonnánkénti 47 ezer forintot – mondta a Világgazdaság érdeklődésére Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese. Az áremelkedés annak tudható be, hogy az idei kukoricatermés az aszály miatt az átlagosnál gyengébb lett, a piaci szereplők pedig próbálják mielőbb biztosítani maguknak a szükségletüket.

 

izocukorgyár Kall Ingredients Kft. Tiszapüspöki
Kapcsolódó cikkek