Cégvilág

Megnő az utaztatók felelőssége

Nagyobb biztonságban lesznek az utasok az uniós jogharmonizáció után, mivel szigorodnak az online szolgáltatókra vonatkozó feltételek.

Holnapig adhatók be módosító indítványok a szervezett utaztatások jogharmonizációjáról szóló törvénymódosító javaslathoz. A fogyasztóvédelmi törvénnyel együtt megváltoztatandó kereskedelmi törvénybe kerül be az utazási szolgáltatásokra jövő nyártól életbe lépő jogharminizációs módosítások sora. Ezek három fő témakört érintenek, és főként az utazók védelmét szolgálják, az eddig hézagosan szabályozott online platformokon is.

Forrás: Shutterstock

Komoly változás lesz az utazási csomag kibővült definíciója és az utazási szolgáltatásegyüttes új fogalma. Az előbbi szerint az online foglalási oldalakra és a repülőjegy mellett más szolgáltatást is kínáló légitársaságokra is szigorúbb fogyasztóvédelmi kötelezettségek hárulnak. Már az is utazási csomagnak minősül, ha két különböző típusú utazási szolgáltatást ad el valaki. Ez fogyasztóvédelmi kötelezettségekkel ruházza fel a Google-t, a Ryanairt, a Bookingot és más, turisztikai szolgáltatásokat is értékesítő portálokat. Lényegében tehát ugyanolyan felelősséget ró a termékekkel kereskedőkre az utazási szolgáltatásegyüttes eladása, mint amikor az utazó külön szerződik mindenkivel. Kivétel lenne a módosítás alól a 24 óránál rövidebb, éjszakai szállást nem tartalmazó utazási csomag és az üzleti út.

Az árváltozás miatti lemondásoknál várhatóan nem lesz változás, vagyis a teljes csomag árának 8 százaléka fölötti áremelésnél az utazó lemondási díj nélkül felmondhatja a szerződést, és a teljes összeget vissza kell kapnia. A szerződéses feltételekbe EU-szerte belekerül a vis maior, vagyis az elháríthatatlan és rendkívüli körülmény miatti útlemondási jog, amikor az utas a teljes összegre jogosult. Ha például már kiutazott, és ott történik vele valami rendkívüli, akkor az utaztató a saját költségén három éjszakára köteles őt a korábbival megegyező szálláson elhelyezni. Gyenizse Dorottya, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége jogi és etikai bizottságának elnöke a Világgazdaságnak elmondta, a vis maior kezelését uniós kötelezettség beépíteni a nemzeti jogszabályokba. Az új vagyoni kauciós rendszer részletszabályait kormányrendelet írja majd elő. A nagy irodai csődöknél felmerülhetett a jogszabályok kijátszásának lehetősége, vagyis nem a szabályozás volt hiányos, hanem a betartásuk ellenőrzése. A jövő nyártól az utasok javára kötendő új biztosításról egyelőre annyit lehet tudni, hogy kötelező lesz megkötni.

Az új utazási szerződéseket, illetve kötelező tájékoztatási elemeket az internettel együtt megjelent újfajta utazási szolgáltatások és az új típusú piaci szereplőkkel megjelent módszerek motiválták. Az új uniós szabályozás egyértelmű célja, hogy az utazók a foglalásaik során minden esetben tisztában legyenek azzal, milyen utazási terméket vásárolnak, s hogy arra milyen többletvédelem vonatkozik vagy nem vonatkozik. Felkészülhetnek erre a közeljövőben a sharing economy további szereplői is.

kereskedelmi törvény
Kapcsolódó cikkek