Cégvilág

Van még időzített bomba a fiatal gazdáknak szóló pályázatokban

Egyeztetést kezdeményezett és szankcióenyhítést javasol a fiatalgazda-pályázatok ügyében a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – Agrya, miután több gazda is jelezte: a vállalt üzemméretet el nem érőknek a teljes támogatási összeget vissza kell fizetniük – mondta a Világgazdaságnak Weisz Miklós, az érdekképviselet társelnöke.

Korábban is előfordult már, hogy az élethez igazították a pályázatokat, miután összegyűlt a problémákból egy kritikus tömeg – jelezte. Például módosítással tették lehetővé, hogy ha egy gazda búza termelését vállalta, de az időjárás miatt csak más növényt tudott vetni, akkor az ne jelentsen gondot. A most felvetett probléma is rendszerszerűnek tűnik, és a Miniszterelnökség már jelezte, hogy dolgoznak a fiatal gazdák induló támogatására vonatkozó rendeletek szankciórendszerének egységesítésén és enyhítésén.

Forrás: MW

Árnyalja a képet, hogy az érintett pályázatokat egy már lezárt program, a 2007 és 2013 között működő Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében hirdették meg. Ráadásul az irányító hatóság is átkerült a Földművelésügyi Minisztériumtól a Miniszterelnökséghez, de Weisz Miklós szerint biztató, hogy a fiatalgazda-rendeletekben az új felállásban is el lehetett érni észszerű módosításokat, erre most is megvan az ígéret.

Az Agrya javaslata szerint egyértelművé kell tenni, hogy az üzemmérettől történő elmaradás miatt nem teljes, hanem csak részleges visszafizetés lehet a szankció, vagyis a büntetést a feltétel súlyához kell arányosítani. A társelnök ugyanakkor azt tanácsolja az érintett fiatal gazdáknak, hogy mindenképp adják be fellebbezésüket, mert a jogszabály-módosítás nem megy egyik napról a másikra; félő, hogy mire megjelenik, a támogatás-visszafizetési kötelezettség hatályba lép.

Időzített bombaként ketyeg a rendszerben az is, hogy nem jogosult támogatásra az, aki munkaviszonyban áll, vagy bármely egyéb, nem önálló tevékenységet végez – például munkaviszonya van, esetleg alkalmi munkát végez. A társelnök szerint ez is sok fiatal gazdát érint, és szintén a támogatás teljes összegének visszafizetése a szankció. Bár ezen az előíráson nem lehet változtatni, az Agrya célja az, hogy a szankció itt se a teljes visszafizetés, hanem legfeljebb a támogatás összegének 10-20 százaléka legyen.

fiatal gazdák iatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – Agrya pályázat
Kapcsolódó cikkek