Cégvilág

Külföldre megy a Barion

Petr Kellner, Csehország leggazdagabb üzletembere befektetőcége, a PPF Group többségi tulajdonában lévő, pénzügyi cégekbe fektető Home Credit Group kockázati tőkealap 6 millió eurót fektet a Barion Payment Zrt.-be, amelynek kisebbségi tulajdonosa lesz.

Petr Kellner, Csehország leggazdagabb üzletembere 14,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik a Forbes szerint. Az üzletember befektetőcége, a PPF Group többségi tulajdonában lévő, pénzügyi cégekbe fektető Home Credit Group kockázati tőkealap 6 millió eurót fektet a Barion Payment Zrt.-be, amelynek kisebbségi tulajdonosa lesz.

A Barion – amely jelenleg az egyetlen engedéllyel rendelkező magyarországi elektronikuspénz-kibocsátó – internetes-, mobil- és mobilfizetési szolgáltatásokat nyújt, emellett saját rendszerében lévő tagok között pénzforgalmat is bonyolít.

Az üzleti modell nem a tranzakciós díjakra, hanem döntően a fizetések során összegyűjtött adatvagyon értékesítéséből származó bevételekre támaszkodik. Ennek köszönhetően a versenytársaknál kisebb díjai igen vonzóak az üzleti partnerek számára – ennek köszönhetően két év alatt 2600 boltot tudtak beintegrálni a rendszerbe és nagyjából 700 ezren használták már a rendszert. A friss kockázati tőkével a Barion nemzetközi terjeszkedést tervez, az első 2 millió eurós tőkerészlet után a következő részletek folyósításának feltétele, hogy új piacokon – elsőként Csehországban – hasonló sikeres növekedést tudjon elérni, mint hazánkban. A terjeszkedés további színhelyei Dánia, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia lesz.

A Világgazdaság kérdésére Bíró Tamás marketingigazgató elmondta, a Barion rendszerébe regisztrálókkal olyan adatkezelési megállapodásokat kötnek, amelyek messzemenően megfelelnek majd a PSD II. direktíva elvárásainak.

Barion Petr Kellner
Kapcsolódó cikkek