Cégvilág

Átmentek a vizsgán a hazai légkondik

Kilenc különböző márkájú, összesen 22 klímaberendezést tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták többek között, hogy milyen hatékonyan hűtenek, fűtenek, párátlanítanak, hogy milyen könnyen használhatók, mennyire sokoldalúak és hangosak.

„Egy légkondicionáló sem szerepelt kirívóan rosszul: mindegyik 50 százalék fölé került az összesített szempontok alapján, rossz hír viszont, hogy 75 százalékot egyik sem ért el” – szögezi le közleményében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Hozzátették: a legjobb helyezést, vagyis 70 százalék fölötti értéket is mindössze négy készülék ért el, amelyek a felső árkategóriában mozognak, azaz mintegy 350-490 ezer forintba kerülnek.

Forrás: Ale Ventura/AltoPress/ PhotoAlto/AFP

Az élmezőnyben szereplők közül a legdrágább a Toshiba RAS-13G2KVP-E/RAS-13G2AVP- E készülék a maga 490 ezer forintos árával. „Ezek a berendezések azért kerültek a lista élére, mert viszonylag hatékonyan hűtenek, fűtenek, kevésbé zajosak mint az olcsóbb társaik, könnyen kezelhetők.

A lista végén 60 százalék alatt nyolc termék sorakozik, ezek olcsóbb árkategóriás légkondicionálók, jellemzően 150 és 225 ezer forint körüli árral.

A tesztben szereplő termékek egyöntetűen gyengén szerepeltek párátlanítás terén. A 22 készülékből 16 kapott 3-nál gyengébb pontot ebből a szempontból a 0-tól 5-ig terjedő skálán, 4-est vagy annál jobbat egy sem.

Mivel a légkondit többnyire a lakótérben, sőt sokszor alvásidőben használjuk, nem mindegy, hogy mennyire hangosak. A tesztelés során mérték a légkondik zajkibocsátást a készüléktől egy méterre, legalacsonyabb és legmagasabb fokozatban is. Érdekesség, hogy a legcsendesebb és a leghangosabb termék is az olcsóbb árkategóriából került ki. A tesztelt termékek közül a legcsendesebb a Midea MSMBAU-09HRFN1- QRD0GW(B) készüléke, amely 210 ezer forint körüli áron kapható. Csak ez a termék kapott 4-nél jobb pontot. Hét termék kapott 3-nál gyengébb pontot, vagyis a többihez viszonyítva hangosabb. Ezeknek az ára 150 és 225 ezer forint között mozog.

Tudatos Vásárlók Egyesülete termékteszt légkondicionáló
Kapcsolódó cikkek