Cégvilág

Csendben nyílt meg az állami pénzcsap

Minden különösebb csinnadratta nélkül hirdették meg az építőipari cégek fejlesztését segítő 20 milliárdos pályázatot, méghozzá első körben a kis- és középvállal­kozásokat célzó 8 milliárd forintos kerettel.

Észrevétlenül, gyakorlatilag teljes csendben került fel – információink szerint már hétfőn – a Kormany.hu oldalra Varga Mihálynak a KSH építőipari jelentését kommentáló közleménye mellé linkelve az összetett pályázati csomag. Pontosabban annak első eleme, ráadásul nem a várt legalább tízfős, hanem csak a legalább húszfős foglalkoztatotti sávnál húzva meg a pályázásra jogosultak körét. A gépesítést, ezáltal a hatékonyságnövelést segítő beruházási támogatásban részesíthetők köréből kimaradt a tervező cégek egy része, valamint a mérnöki lebonyolítók, ugyanis e tevékenységi körök TEÁOR-száma nem került bele a kiírásba.

Már készül a pályázati kiírásról szóló rendelet módosítása
Fotós: Földi D. Attila

Koji Lászlót, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Világgazdaság megkeresésére elmondta: már folyamatban van a pályázat kiírásáról szóló rendelet módosítása, a nemzetgazdasági miniszter megígérte, hogy rövid időn belül lehetővé teszik a tíz főnél többet foglalkoztató kisvállalkozások kérelmének befogadását is, amit mindvégig képviselt a szövetség. Emellett a felhívásban egyelőre nem szereplő TEÁOR 71.12 és 71.20 besorolású tevékenységekre szintén igényelhető lesz a különböző támogatási intenzitású, akár vissza nem térítendő formában is elnyerhető támogatás.

A 20 milliárd forintos kerettel beharangozott építőipari támogatási csomag (Nagyvállalati beruházási támogatási program, NBT) 250 főnél többet foglalkoztató cégekre vonatkozó fejezete viszont elcsúsztatva, de legkésőbb februárban lesz kiírva. Erről és az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatási felhívás megjelenéséről az ÉVOSZ tegnap levélben tájékoztatta tagjait. Mint megtudtuk, több mint kétszáz cégvezető kapott levelet, amelyben a szakszövetség elnöke az esedékes változásokról is értesítette őket.

A 2018–2020-ra 20 milliárd forintos feltöltéssel induló pályázati csomag időarányos, azaz idei keretének terhére 2018. szeptember 30-ig kell megkötni a támogatási szerződéseket. Az építőipar számára megnyíló támogatási kategóriák között szerepel a csekély összegű támogatás („de minimis” program), a regionális beruházási támogatás, a kis- és középvállalkozásnak nyújtott beruházási támogatás, a kkv-knak nyújtott innovációs támogatás, az eljárási és szervezési innováció támogatása, az energiahatékonysági intézkedésekhez nyújtott beruházási támogatás, a megújulóenergia-támogatásra irányuló beruházási támogatás és a Nagyvállalati beruházási támogatási program. A pályázati program kiírása szerint a kkv-k számára legalább 50 millió, legfeljebb 1 milliárd forintos támogatás nyújtható. A támogatás mértékét minden kedvezményezett esetében egyedileg, a támogatási szerződésben határozzák meg és rögzítik, a támogatási kategóriák függvényében.

építőipar állami pályázat ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek