Cégvilág

A legtöbb külföldi Budapesten pihent

Tavaly novemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,7, a belföldi vendégeké 5,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 16 százalékkal emelkedett – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külföldi vendégek száma 8,2, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,7 százalékkal emelkedett és meghaladta a 970 ezret 2017. novemberben az előző év azonos hónapjához képest. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka kétharmadát realizáló Budapesten 8,4 százalékos volt a bővülés – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A belföldi vendégek száma 5,0, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,6 százalékkal bővült, és meghaladta a 940 ezret. A vendégéjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt, a növekedés mértéke a régiók többségében 3,2–8,3 százalék közötti volt. A belföldivendég-éjszakák közel ötödét regisztráló Budapest–Közép-Dunavidék régióban 3,2 százalékkal bővült a vendégéjszakában mért forgalom.

A szállodák szobakihasználtsága 3,2 százalékponttal, 57,6 százalékra nőtt.

Az összes bruttó árbevétel 16 százalékkal (35 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 15 százalékkal (19 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 14 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 21 százalékkal (8 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 17, a belföldi 11 százalékkal magasabb volt az előző év novemberinél.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,2 százalékkal kevesebbet, 1,3 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

SZÉP-kártyával 1748 szálláshelyen, köztük 816 szállodában fizethettek a vendégek – áll a jelentésben, amelyből kiderült az is, hogy tavaly november 30-án az előző év azonos időpontjához képest 40 egységgel több, 2515 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A kiadható szobák száma 0,9 százalékkal nőtt, és meghaladta a 77,5 ezret.

A kereskedelmi szálláshelyek 6,7 százalékkal több, összesen 27,6 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A külföldi vendégek 8,0 (13,9 millió), a belföldi vendégek 5,4 százalékkal több (13,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken tavaly január–novemberben az előző év azonos időszakához képest.

Szintén ebben az időszakban a szállodák szobakihasználtsága 3,5 százalékponttal, 60,2 százalékra emelkedett, a kereskedelmi szálláshelyek pedig folyó áron összesen 16 százalékkal több, 430 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal nőtt, és meghaladta a 258 milliárd forintot – derült ki a jelentésből.

KSH szálláshelyek bevételek
Kapcsolódó cikkek