Cégvilág

A MÁV-nál megszületett az idei bérmegállapodás

Megkötötték a bérfejlesztésre vonatkozó idei megállapodásukat a MÁV és a vállalat dolgozóinak érdekképviseletei. Eszerint minden nem vezető beosztású, jutalomban nem részesülő munkavállaló alanyi jogon bérfejlesztésben részesül.

A MÁV Zrt. és a vasutas érdekképviseletek által 2017-ben kötött, a tulajdonos Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által jóváhagyott, három évre szóló bérmegállapodás 2018-ra átlagosan 12 százalékos bérfejlesztést határozott meg. Az idei bérfejlesztés munkaköri kategóriánkénti konkrét megvalósításáról a munkáltató és az érdekképviseletek – konszenzus alapján – megkötötték az éves megállapodást. Eszerint

valamennyi nem vezető beosztású, azaz nem premizált munkavállaló 2018. január 1-jétől alanyi jogú bérfejlesztésben részesül, amennyiben a garantált bérminimum emelésével béremelése nem érte el a megállapodásban az adott munkaköri kategóriára kikötött százalékos mértéket.

Az alanyi jogon megvalósuló bérfejlesztéssel tovább javul a vasutas munkavállalók bérpiaci helyzete.

A megállapodás megemeli a felsőfokú állami iskolai végzettséget igénylő munkakörökben a „diplomás minimálbért” is, a főiskolai végzettség (bachelor, Bsc-, BA) esetén ez havi 300 ezer forint, míg egyetemi végzettség (master, MSc-, MA) esetén havi 340 ezer forint lesz – derült ki a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) közleményéből.

A munkáltatói jogkörök gyakorlói – az alanyi jogú alapbéremelésen túl – azonban jogosultak lesznek az irányításuk alá tartozó munkavállalók részére differenciált alapbéremelést is biztosítani. Ennek végrehajtása során azonban az egy munkavállalónak biztosított alapbéremelés nem lehet kevesebb havi 3000 forintnál. 

Fotó: Teknős Miklós

Tovább nő a munkáltató által nyújtott önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés, amelynek mértéke 2018. január 1-jétől a munkavállaló alapbérének 3,5 százaléka.

A MÁV Zrt. vasúti járművezetőinek balesetmentességét ösztönző bérpótlék biztosítására kötött megállapodást változatlan feltételekkel további egy évre, 2018. december 31-ig meghosszabbították.

A Kollektív Szerződésben foglaltak szerint a Választható Béren Kívüli Juttatás rendszerében 2018-ban is bruttó 271 400 forint juttatásban, valamint alanyi jogú béren kívüli juttatásban – vendéglátás alszámlára történő utalás nettó 92 900 forint értékben – részesülnek a munkavállalók. A választható juttatások köre két új elemmel bővül. Valamennyi munkavállalónak lehetősége lesz diákhitel-törlesztési támogatás, valamint mobilitási célú lakhatási támogatás igénybevételére is – olvasható a közleményében.

éves bérmegállapodás bérmegállapodás szakszervezetek bérfejlesztés Vasutasok Szakszervezete MÁV
Kapcsolódó cikkek