Cégvilág

Fehér: gumicsizmás cég a 4iG

Félúton tart a 4iG hatszázmilliós EBITDA-hatású megtakarítási programja, mely a létszámot nem érinti, mert 3,5 milliárd értékben vannak folyamatban a cégcsoportnál nagy közbeszerzési projektek – mondta lapunknak Fehér István nagytulajdonos, igazgatósági tag.

Múlt csütörtökön jelentette tavalyi negyedik negyedéves számait a 4iG. A csoport IFRS szerinti konszolidált értékesítési árbevétele 2017-ben is növekedni tudott, elérte a 16,9 milliárd forintot, ami 8 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Számottevő a leányvállalatok projektállománya, melyek közül kiemelkedik a nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként megnyert, európai uniós támogatással megvalósuló IKIR (Belügyminisztériummal) és VIZEK (Országos Vízügyi Főigazgatósággal), melyek együttes értéke csaknem 3,5 milliárd forint.

Az IKIR két és fél milliárd forintot hoz a társaság leányvállalatának, a Humansoftnak
Forrás: Shutterstock

A projektek eredménytartalma azonban csökkent, így tavaly a vállalatcsoport üzleti eredményessége (EBITDA) 275 millió forint volt (az adózott eredménysoron 281 millió forint veszteség szerepelt), míg a teljes átfogó jövedelme mínusz 244 millió forint. Az elmúlt években a növekedés árát fizette a társaság, melynek árbevétele az évtized első felében évi 10 milliárd forintról közel 17 milliárd forintra emelkedett. Ám ezzel párhuzamosan a létszám megduplázódott, az átlagos állomány tavaly 403 fő volt, mindez egy olyan ágazatban, ahol a bérköltségek és a bérekre rakódó kiadások eleve is magasak. Nem csak az élőmunka-ráfordítások emelkedése miatt tört meg a 2015-ös csúcsév után a lendület. Az is hátráltatta a 2016-os és a 2017-es operációt, hogy az állami költségvetésből és EU-forrásokból finanszírozott nagy projektek nem indultak el időben.

Elindítottunk tavaly szeptemberben egy cégkonszolidációs projektet, melynek célja a költségmegtakarítás

– mondta a Világgazdaságnak a 4iG legnagyobb befektetője, a 15,34 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező Fehér István igazgatósági tag, aki hozzátette: az első szakaszt már teljesítették, és 300 millió forint EBITDA-hatású költséget takarítottak meg.

Mégsem dőlnek hátra, hanem folytatják a megtakarítást, s az idei első fél évben még 300 millió forintot vágnak, de úgy, hogy a létszám ne sérüljön. A fejlesztők, mérnökök felhalmozott tudása ugyanis a cégcsoport legnagyobb értéke. „Mi egy gumicsizmás cég vagyunk – folytatta Fehér István –, ami alatt azt értem, hogy ha elvállalunk egy munkát, akkor azt képesek vagyunk megcsinálni, nem szorulunk alvállalkozókra. És nem játszunk a számlákkal, nem fizetjük feketén a munkavállalóinkat. Aki belenéz a mérlegünkbe, láthatja, hogy 3,5 milliárdos tételt jelent évente a bérköltség és annak járuléka. Nem adhatjuk alább, mert az IT-szektorban óriási szívóhatása van a külföldi munkavállalásnak, továbbá, érdekes módon, a közszférában elszállt jövedelmek is komoly bérnyomást okoznak az ágazatban.”

Az EU-transzferes projektekről szólva Fehér István azt emelte ki, hogy a magas szerződésállomány nem jelenti automatikusan, hogy a pénz azonnal megjelenik az árbevételben. Ugyanakkor a költséghatás már az előkészítés során jelentkezik. Az a tapasztalat, hogy e projekteknek másfél-két évvel késleltetett az eredményhatásuk. Mindenesetre tavaly 674 millió forint uniós forrást tudtak lehívni, amelynek az elköltése már csak a 4iG-n múlik. S idén is hasonló nagyságrendről beszélhetünk.

kispapír IKIR 4iG HUMANsoft
Kapcsolódó cikkek