Cégvilág

Környezetre káros anyagból környezetbarát készül a Molnál

Mintegy 32 tonna használt sütőolajat adtak le januárban a Mol töltőállomásokon. A Mol decemberben bővítette átvevőhelyei számát annak érdekében, hogy az ország minden szegletében megteremtse a lehetőséget a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére – derül ki a cég közleményéből.

Rekord mennyiséget, mintegy 32 tonna használt sütőolajat adtak le januárban a Mol töltőállomásokon. A Mol decemberben bővítette átvevőhelyei számát annak érdekében, hogy az ország minden szegletében megteremtse a lehetőséget a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére.

A Mol 2011-ben országszerte 100 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat. A lakossági igényekre reagálva folyamatosan növelte az átvevőhelyek számát, jelenleg 356 helyen lehet leadni a konyhai zsiradékot.

Mol székház
Fotó: Kallus György

A program népszerűsítése érdekében december 20-ától január közepéig „lépj olajra” szlogennel akciót hirdetett a Mol. Aki használt sütőolajat adott le a kijelölt töltőállomásokon, egy szelvényt kapott, amellyel egymillió forint értékű utazást nyerhetett. Az akció ugyan véget ért, de a gyűjtés nem. A 356 kijelölt töltőállomáson továbbra is várják a környezetért tenni akarókat.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb, ugyanis a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A kijelölt Mol töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a M százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A legközelebbi használt sütőolajat átvevő töltőállomást a Mol töltőállomás keresőn lehet megkeresni.

sütőolaj-leadás káros hulladék töltőállomás környezetbarát Mol
Kapcsolódó cikkek