Cégvilág

Még mindig vezetjük a rákstatisztikát

Az EU 28 országában százezer férfi lakosra 450 rák miatti haláleset jut, ugyanennyi nő lakosra pedig 250.

Évente 1,3 millióan halnak meg az Európai Unió tagországaiban valamilyen daganatos betegségben – derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) legfrissebb adataiból, amelyek 2015-re vonatkoznak. Az ilyen megbetegedés miatti halálozási ráta Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában a legmagasabb, ez hazánkban érvényes az elhunyt nők és a férfiak halálozási rátájára is.

Az EU 28 országában százezer férfi lakosra 450 rák miatti haláleset jut, ugyanennyi nő lakosra pedig 250. A legkedvezőbb a ciprusi mutató, ahol százezer lakosból 200 hal meg a rák miatt.

Forrás: Somogyi Hírlap | Fotós: Baranyai Gerda

Magyarországon évente több mint 32 ezren halnak meg rákban, a betegség férfiak esetében minden harmadik halálesetért felelős, a nőknél pedig az összes 23 százalékáért. Az EU-ban évente 7,3 millió ember kerül kórházba daganatos betegség miatt. Magyarországon, Bulgáriában és Észtországban százezer lakosra valamivel több, mint kétezer ilyen megbetegedés jut, Ausztriában közel háromezer. Az Egyesült Királyságban 787 beteg, Írországban és Cipruson pedig 100 ezer lakosból kevesebb mint 700-an kerülnek kórházba azért, mert daganatot találtak a szervezetükben.

A vastagbéldaganatban szenvedők aránya Horvátországban a legmagasabb, százezer lakosra 280 beteg jut, a dobogó második fokán Magyarország áll 270 beteggel, a harmadikon Ausztria 260 beteggel. Az EU tagállamaiban körülbelül 18 ezer onkológus foglalkozik a daganatos betegek gyógyításával. Olaszországban százezer lakosra hét onkológus jut, magyarországi statisztikai adatok nincsenek ezzel kapcsolatban. A daganatos megbetegedések kialakulása nagyban összefügg a stresszel és a dohányzással. A korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyulási rátája is magas, ezért az Eurostat jelentése a szűrővizsgálatok fontosságát is hangsúlyozza.

A szűrővizsgálatokon való részvételt a franciák veszik a legkomolyabban, a lakosság 85 százaléka jár rendszeresen szűrésekre. Ezzel szemben Észtországban, Lengyelországban és Magyarországon a lakosság kevesebb mint kétötöde számolt be arról, hogy az elmúlt két évben elment valamilyen szűrővizsgálatra.

A tanulmány szerint az EU tagállamai közül 19-ben van valamilyen szervezett rákszűrési program. A vizsgált nők között a mellrákszűrési arány kilenc országban 60 százalék alatti volt, Szlovákiában a megfigyelt nők 23 százaléka járt mammográfiás vizsgálaton, hazánkban pedig 45 százaléka. Csak négy országban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Szlovéniában és Finnországban haladta meg a 75 százalékot a mellrákszűrésen részt vevő nők aránya a vizsgált körben.

Az unión belül Görögországban van a legtöbb mammográfiás készülék. Míg Magyarországon 2,5, Görögországban 6, Olaszországban 3,2, az Egyesült Királyságban pedig egy készülék jut százezer nőre.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek