Cégvilág

A Samsungé lehet a főszerep Barcelonában

Az eddigi hírek alapján úgy tűnik, a Samsungé lehet majd a legnagyobb dobás az idei Mobile World Congressen, de minden eddiginél hangsúlyosabb szerepet kaphat az 5G is, és újabb mobilokba költözhet be a mesterséges intelligencia.

Idén helyreáll a rend, legalábbis ami a Samsung csúcsmobiljának bemutatását illeti – tavaly a Note 7 fiaskója utáni fokozott óvatosságnak köszönhetően nem Barcelonában, a Mobile World Congressen (MWC) mutatták be a Galaxy S8-at, hanem pár héttel később. Idén viszont a legújabb modellt, a Galaxy S9-et a mobilipar legnagyobb rendezvényének előestéjén, február 25-én ismerheti meg a nagyközönség a bemutató eseményre szóló meghívó szerint. Az újságíróknak szóló invitálás alapján úgy tűnik, a Samsungnál a megújult kamerában bíznak leginkább, amellyel kapcsolatban az „újragondolva” jelzőt használták a meghívóban.

Az elmúlt hetekben már számos információ szivárgott ki a társaság új csúcsmobiljáról, a dél-koreai vállalat pár napja maga is közzétett néhány videót arról, hogy mire lesz képes az S9 kamerája. A gyors mozgások rögzítésében komoly előrelépésre lehet számítani, ahogyan várhatóan a változó fényviszonyok kezelésében is, az egyik videó alapján ugyanis elképzelhető, hogy az új telefon kamerája szabályozható rekesznyílást kap. Ez azért fontos, mert így kedvezőtlen fényviszonyok mellett is nagyon jó minőségű felvételeket lehet majd készíteni vele. A harmadik kedvcsináló videó pedig arra utal, hogy az iPhone X-ben megismert, animált piktogramokhoz hasonlóan, új szintre emeli a telefon az érzelmek kifejezési lehetőségeit. Egyes hírek szerint a nagyobb verzió, a Galaxy S9 Plus két hátoldali kamerát kap majd.

Nagyon drága lehet a Samsung új csúcsmobilja
Forrás: AFP/Maria Sibiryakova/Sputnik

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Huawei Mate 10-ben megismert technológia, amellyel a mesterséges intelligencia (MI) nagymértékben támogatja a fotózást, mennyire lesz része az új Samsung mobilnak. Az egy generációval korábbi készülék már kapott MI-támogatást, a társaság saját fejlesztésű platformját, a Bixbyt integrálták az eszközbe.

Az eddigi információk alapján a Qualcomm legújabb, Snapdragon 845-ös csipkészlete lesz majd a Galaxy S9-ek egy részében.

A Samsung hagyományosan földrajzi régiók szerint megosztja, hogy milyen csippel készült telefont értékesít. Így az új Snapdragon processzorokra elsősorban az észak-amerikai fogyasztók számíthatnak, Európában a korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg a Samsung saját, Exynos csipjeivel szerelt készülékeket árulnak majd.

A dél-koreai társaság az okostelefon-piac legnagyobb szereplője, ám az év végén az Apple általában megszorongatja. A két vállalat közötti küzdelem az árversenyben is érvényesül: egymásra rálicitálva emelik a csúcskategóriás készülékeik árát.

Az Apple a múlt évben az iPhone X 1000 dollár feletti induló árával szintet lépett, de most úgy tűnik, a Samsung is követi példáját. A TechRadar beszámolója szerint 1000 dollár fölött lehet a Galaxy S9 nyitóára, míg az S9 Plus esetében akár 1200 dolláros kezdőár sem elképzelhetetlen. Ráadásul ezek az összegek az Egyesült Királyságban várható árak, így nálunk valószínűleg még többet fizethetünk majd, az ottaninál magasabb áfa miatt.

Az elmúlt időben a két piacvezetőt egyre jobban megközelítő Huawei kapcsán a legnagyobb kérdés, hogy egyáltalán bejelent-e új csúcskészüléket Barcelonában.

Korábban arra lehetett számítani, hogy a P10 és P10 Plus következő generációja debütál az MWC-n, igaz, még a név kapcsán is sok a bizonytalanság.

Megoszlanak ugyanis a vélemények arról, hogy folytatódik-e a sorszámozás, vagyis jön a P11, vagy egy új sort indít a Huawei, és P20 néven dobja piacra a következő generációs készülékeket, amit egy beszállító elszólása is valószínűsít. A barcelonai bemutatkozás körüli bizonytalanság abból adódik, hogy a vállalat pár héttel később, március 27-re Párizsba meghirdetett egy sajtótájékoztatót, és könnyen lehet, hogy a Samsunggal való rivalizálást feladva inkább akkor mutatják be az új P szériát. A hírek szerint viszont érkezhet több táblagépmodell is a cégtől, illetve kérdés, hogy a 2015-ben épp Barcelonában ígéretes rajtot vevő okosóravonalon mutatnak-e valami újat.

Az LG a napokban jelentette be hivatalosan, hogy az MWC-n a saját fejlesztésű, okostelefonra szánt MI-platformjukat mutatják majd be, amely a V30 2018-as kiadásában debütál.

A cég tájékoztatása szerint több mint egy éven át kutatták a mesterséges intelligencia okostelefonos alkalmazásának lehetőségeit. Nagy meglepetést nem okoz, hogy az MI-t egyelőre főként a képalkotásban vetik be, és természetesen a hangvezérlés is megjelenik a technológiával támogatott funkciók között.

A jelentősebb gyártók közül a Sony egy meglehetősen titokzatos videóval igyekezett hangulatba hozni a közönséget: a japán vállalat február 26-án, az MWC első napján mutatja be, hogy mivel készült az eseményre.

Előzetesen sokan arra számítanak, hogy a Snapdragon 845-ös csippel felszerelt Xperia Z2 okostelefon lesz majd a cég idei nagy dobása. A már említett videó kapcsán az sem kizárt, hogy a Sony szakít az eddigi, szögletes kialakítással, és lekerekített dizájnt kapott az új eszköz, illetve a japán társaságnál mindig számíthatunk valamilyen különlegességre a kamera kapcsán is.

Az előzetes várakozások szerint az idei MWC már nem csupán az 5G beharangozásáról szól, hanem konkrét fejlesztéseket is láthatunk. Az Ericsson vagy épp a Deutsche Telekom általában figyelemre méltó bejelentéseket tesz az eseményen, így idén is várható részükről néhány izgalmas hír.

5G okostelefon Mobile World Congress mobil Samsung
Kapcsolódó cikkek