Cégvilág

Csúcstelefonok és nosztalgikus érzések a barcelonai MWC-n

A prémiumkategóriás telefonoknál főleg a kameratechnológiára összpontosítottak a gyártók a barcelonai Mobile World Congress eddigi bejelentései alapján.

Bár egyértelműen a Samsung Galaxy S9, illetve nagyobb testvére, az S9+ voltak a leginkább várt új okostelefonok az idei barcelonai Mobile World Congressen (MWC), nagy meglepetést okozott a Sony és a HMD Global birtokába került Nokia is. A dél-koreai gyártó a piac legnagyobb szereplőjeként hagyományosan az MWC-n mutatja be az adott évre szánt csúcstelefonját – kivéve tavaly, amikor a Note 7-fiaskó miatt biztosra akartak menni, és későbbre tolták a bejelentést –, és azért érezhető, hogy kihívást jelent számukra is mindössze egy év alatt komoly fejlesztéseket létrehozni.

A Galaxy S6 edge, az első olyan készülék, amelynek mindkét oldala lekerekített, vagy a tavalyi S8 a minimális kávával és Infinity kijelzővel dizájn területén például nagy előrelépés volt. Az idei prémiumeszköznél a gyártó saját kommunikációja szerint is kiemelt figyelmet kapott a képalkotás. Ez persze nem okozott különösebb meglepetést, hiszen ma már az okosmobilok egyik legfontosabb funkciója a fénykép- és filmkészítés, így minden cég igyekszik valami újat mutatni ezen a területen.

A középpontba került idén az 5G Barcelonában
Forrás: AFP/Miquel Llop/NurPhoto

A Galaxy S9 és S9+ készülékek tervezésekor ezt is figyelembe vették: a hatékony képfeldolgozási képességgel rendelkező Super Speed Dual Pixel szenzor és az egy kép készítése során akár 12 képkockát kombináló memória kivételesen jó minőségű képeket készít. Többek között szuperlassított videókat is lehet csinálni, a speciális duálrekesznek köszönhetően pedig még jobban alkalmazkodik a kamera a kedvezőtlen fényviszonyokhoz is. A Galaxy S9 egyik érdekessége a kiterjesztett valóság (AR) megoldást használó hangulatjelek létrehozásának lehetősége.

Az AR-hangulatjel-funkció egy olyan adatbázis-alapú, tanulásra képes algoritmust használ, amely elemzi a felhasználóról készült kétdimenziós képet, és feltérképez több mint száz különböző tulajdonságot az arcon. Ennek alapján aztán egy 3D-s modellt készít, amely tükrözi az arckifejezéseket, a kacsintást és a bólintást, hogy valóban egyedivé varázsolja a képet. Ez azt eredményezi, hogy olyan emodzsikat készíthetnek a felhasználók, amelyek kinézetben, hangban és viselkedésben is hasonlítanak rájuk.

A Galaxy S9 4 gigabyte RAM-mal és 64-től 256 gigabyte-ig terjedő belső tárolókapacitással kerül forgalomba, míg a nagyobb modell esetében 6 gigabyte RAM-mal és ugyanekkora tárhelyekkel lehet számolni. Érdekesség viszont, hogy microSD kártyával akár 400 gigabyte-tal is növelhető a tárolási kapacitás. Az új Samsung mobilok már előrendelhetők nálunk is, de ahogyan várható volt, igencsak megkérik az árukat, az S9 közel 280 ezer, míg az S9+ majdnem 310 ezer forinttól indul.

Ahogyan arra előzetesen számítani lehetett, a Sony Mobile Com­munications is bemutatta legújabb csúcskategóriás készülékeit Barcelonában, az Xperia XZ2 és az Xperia XZ2 Compact okostelefonokat. Az Xperia XZ2 5,7 hüvelykes HDR Full HD+ kijelzőjével, erőteljes sztereó hangszóróival, valamint vadonatúj, a tartalmakat valósággal életre keltő Dynamic Vibration System funkciójával az okostelefonos szórakozást helyezi előtérbe. A készülék Motion Eye kamerája a világon elsőként képes 4K HDR videók és Full HD, másodpercenként 960 képkockát rögzítő szuperlassított felvételek készítésére. A világ legkompaktabb 5 hüvelykes okostelefonja, az XZ2 Compact meggyőző teljesítménnyel, szélekig tartó HDR Full HD+ kijelzővel, a megújult Motion Eye kamerával és a Sony fejlett audiovizuális technológiáival csábítja a felhasználókat. Az akár másodpercenként 1,2 gigabit letöltési sebességű teljesítmény és a korlátlan felhasználói élmény érdekében mindkét készülék Qualcomm Snapdragon 845 mobilplatformmal rendelkezik.

A csúcstelefonok mellett igazi különlegességgel rukkolt elő a Nokia márka jogaival rendelkező HMD Global, a retrohullámot meglovagolva négy okosmobil mellett bemutatta az újragondolt Nokia 8110-est is. A készülék eredetije a Mátrix című filmben is feltűnt, persze alaposan felturbózták az új modellt, és bár nem okostelefonról van szó, de például képes a 4G hálózat kezelésére is.

Forrás: AFP

A legnagyobb telefongyártók közül az Apple távol szokott maradni az MWC-től, és idén a Huawei is úgy döntött, hogy valamivel később mutatja be új prémiummobiljait. Azonban így is volt mit bemutatnia a kínai vállalatnak, hiszen új táblagéppel és laptoppal érkeztek Barcelonába. A MediaPad M5 tablet két méretben lesz kapható – nálunk március második felétől lesz elérhető –, és érezhetően a multimédiás tartalomfogyasztás élményének növelése volt a cél az új fejlesztéssel.

A másik nagy érdekesség a Huaweitől a MateBook X Pro, amely egy nagyon vékony és könnyű, 13,9 hüvelykes, érintőkijelzővel rendelkező személyi számítógép. A notebook szintén kiváló eszköz filmek, zenék lejátszására, azonban a 8. generációs Intel processzorok, az alapmodellben található 8 gigabyte RAM azzal az ígérettel kecsegtet, hogy munkára is jó megoldás lehet. A készülék érdekessége a kamerája, amely nem az előlapon található, hanem gombnyomásra a billentyűzetből emelkedik ki. A MateBook X Pro igazi prémium-PC, ennek megfelelően az ára is 1500 eurótól indul, viszont ezt várhatóan már itthon is megvehetjük, a Huawei ugyanis a tervek szerint az év második felétől Magyarországon is megkezdi a számítógépek forgalmazását.

Arra előzetesen is lehetett számítani, hogy az idei MWC-n minden korábbinál nagyobb szerepet kap majd az 5G, hiszen a következő generációs mobiltechnológia lassan már közelít a kereskedelmi bevezetéshez. A Vodafone és a Huawei pedig a világon elsőként 5G-hívást létesített az új NSA-szabvány alkalmazásával. A Huaweihez kapcsolódó hír az is, hogy a társaság bejelentette a világ első kereskedelmi hálózaton használható, ötödik generációs mobilhálózati csipkészletét, amelynek segítségével a végfelhasználói berendezések – bel- és kültéri egységek, például routerek, hotspotok, okostelefonok – kapcsolódni tudnak majd az 5G-hálózatokra.

Az Ericsson elnök-vezérigazgatója, Börje Ekholm az MWC hétfői napján tartott sajtótájékoztatóján az 5G-technológiát üzleti felhasználásra késznek nyilvánította. Azt is hangsúlyozta, hogy a vállalat most már konkrét, az 5G üzleti megvalósítására irányuló technológiákra, valamint azokra az 5G alkalmazását elősegítő legfontosabb tényezőkre összpontosít – mint például a rádióhálózati hozzáférés, a hálózatszeletelés és a gépi intelligencia –, amelyek biztosítják majd a technológia kereskedelmi sikerét.

Jövőt villantott a Vivo

Az év elején a CES-en már meglepte a piacot a Vivo a Clear ID elnevezésű, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóval, azonban az MWC-re még komolyabb újításokkal állt elő a társaság. A kínai vállalat által bemutatott Apex nevű koncepciókészülékben alkalmazták a Half-Screen In-Display Fingerprint Scanning Technologyt, amely, ahogyan a neve is mutatja, már jóval nagyobb felületen teszi lehetővé az ujjlenyomat-olvasást az érintőkijelzőn. Bár a név a képernyő felére utal, inkább nagyjából az egyharmadát teszi ki az a felület, amelyet megérintve működik az ujjlenyomat-olvasó funkció. Ez a fejlesztés határozott előrelépés lehet a teljesen káva nélküli készülékek felé, és az Apex három oldalán már valóban csak minimális keretet találhatunk. A nagy kérdés az ilyen eszközöknél a szelfikamera elhelyezése. A cég ezt úgy oldotta meg, hogy a kamera gombnyomásra emelkedik ki a készülékből a telefon tetején. A káva hiánya miatt hangszórók sem lehetnek az előlapon, a Vivo ezt a kihívást úgy oldotta meg, hogy a kijelző rezgése révén állítják elő a hangokat. Az Apex egy koncepciótelefon, vagyis ebben a formában valószínűleg nem találkozhatunk majd vele, az eszközbe integrált megoldások azonban hamarosan felbukkanhatnak majd az okosmobilokban. | VG

 

Nálunk tesztel a Facebook

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Facebook programja, amelynek keretében minél több emberhez vinnék el a gyors internetet, ráadásul ezúttal közvetlenül Magyarországot is érinti a fejlesztés. Az MWC-n jelentette be ugyanis a társaság, hogy Budapesten és Kuala Lumpurban kezdik tesztelni a Terragraph nevű megoldást. A kísérleti üzemben itthon a Magyar Telekom lesz a Facebook partnere. A Terragraph vezeték nélküli adatátviteli tech­no­lógia, az infravörös tartományban milliméteres hullámhosszon működik, és kifejezetten arra optimalizálták, hogy a sűrűn lakott városi területeken nagy sebességű internetkapcsolatot biztosítson.

 

okostelefonok Mobile World Congress Huawei
Kapcsolódó cikkek