Cégvilág

Élre tört tavaly az ingatlanszektor a cégfelvásárlások piacán

A tavalyi évben a legaktívabb iparág az ingatlanszektor volt, a magyar M&A-piacnak csaknem 20 százalékát tette ki.

Cégvásárlási tranzakciókban gazdag év volt 2017, mintegy 133 ügyletet hoztak nyilvánosságra, ez 21 százalékos növekedés 2016-hoz képest. A magyar akvizíciós piac mértéke egyetlen év alatt 150 százalékos növekedést produkált, a becsült értéke négymilliárd dollár – derült ki az EY által összeállított M&A Barométer felmérésből.

Az erőteljes növekedést a százmillió dollár alatti tranzakciók adták: míg 2016-ban ezek átlagos értéke 8,7 millió dollár volt, addig 2017-ben már elérte a 23,8 milliót. A százmillió dollár feletti értékű tranzakciók terén nem volt ilyen erőteljes az emelkedés: 2016-ban 172 millió dollár volt az átlag, 2017-ben pedig 194,1 millió dollár.

Összesen öt darab százmillió feletti tranzakciót hoztak nyilvánosságra tavaly, a legnagyobb az Aréna Plaza felvásárlása volt
Fotó: Manek Attila

Összesen öt darab százmillió feletti tranzakciót hoztak nyilvánosságra tavaly, a legnagyobb az Aréna Plaza felvásárlása volt 327 millió dolláros értékével. A második helyen az Invitel Zrt. megvásárlása áll, mintegy 215 millió dollárt fizetett a magyar vállalatért a kínai China-CEE Investment Cooperation Fund. A bankszektorban is erőteljes növekedés tapasztalható, ez részben az OTP szerb (148 millió dollár) és román (117 millió dollár) felvásárlásainak köszönhető. A tavalyi évben a legaktívabb iparág az ingatlanszektor volt, a magyar M&A-piacnak csaknem 20 százalékát tette ki, 27 tranzakciót bonyolított le. Ezt követte a telekommunikáció és média 16 ügylettel, a harmadik az IT-szektor. Ez nagy változás, mivel 2016-ban még a feldolgozóipar és a szolgáltatások szektora volt a legvonzóbb – az IT megőrizte korábbi pozícióját.

A szektoronkénti átlagos tranzakció mértékét tekintve a pénzügyi ágazat vezet, többnyire az OTP felvásárlásainak köszönhetően. A második helyen a telekommunikáció áll az Invitel felvásárlása miatt, és az ingatlanszektor a harmadik. A magyar piac ágazati szinten is együtt mozog a régióval, a többi országban is az ingatlanszektor volt tavaly a legaktívabb. A növekedés egyébként régiós szinten is tapasztalható, Magyarország általában az ötödik helyen áll az összehasonlításban, vélhetően ez tavaly sem változott. Az első helyen Lengyelország áll, a másodikon Csehország, a korábbi első helyéről pedig a harmadikra csúszott Törökország – áll az EY jelentésében.

A magyar piacon szintén nagy változás volt a tavalyi évben, hogy a helyi felvásárlások aránya 54-ről 63-százalékra emelkedett, egyébként a befelé irányuló tranzakciók rovására, utóbbi 37 százalékról 28-ra csúszott vissza. A kifelé irányuló tranzakciók aránya továbbra is 9 százalékon maradt. Tehát 12 olyan ügyletet hoztak nyilvánosságra, ahol magyar cég vásárolt külföldön, például volt Waberer’s-akvizíció Lengyelországban, és a Prezi is megvásárolt egy litván IT-céget. Ez azt is mutatja, hogy vannak új aktív szereplők a piacon, olyan magyar cégek, amelyek felnőttek ahhoz, hogy külföldön is vásároljanak.

tranzakciók M&A-piac EY barométer ingatlan
Kapcsolódó cikkek