Cégvilág

Paksnak is lesz naperőműve

Az MVM csoport holnap rakja le a Pakson tervezett újabb naperőműve alapkövét. Az idén országszerte további 108 hasonló, de kisebb létesítményt kíván építeni öt további projekt keretében.

A holnapi paksi alapkőletétellel folytatódik az MVM csoport mintegy ötvenmilliárd forintos naperőmű-építési projektje. A 20 megawatt (MW) beépített kapacitású létesítmény mintegy kilencmilliárd forintba kerül, hasonlóan a szintén 20 MW-os felsőzsolcaihoz, amelynek építését a közelmúltban jelentették be.

Az MVM csoport összesen 110 helyszínen indítana fotovoltaikus termelést
Forrás: Dunántúli Napló – Löffler Péter

További öt hasonló beruházás is indul az idén projektenként 5-7 milliárd forintból, összesen 108 helyszínen, a végleges költség a konkrét erőművek számától függ.

A paksi fejlesztés egyik érdekessége, hogy mivel a város közelében működik az ország egyetlen atomerőműve is, a helyi áramtermelés két erős lábon áll majd. A másik, hogy az MVM ezen beruházás helyszíneként eredetileg Oroszlányt vizsgálta, igaz, Paks is szerepelhetett a listáján.

Az, hogy végül Paks mellett döntött, közvetve egy tavaly novemberi kormányrendeletből derült ki, amely – a beruházó megnevezése nélkül – több mint száz naperőmű-beruházást kiemelt projektté nyilvánított, lényegében azokon a helyszíneken, amelyeket (korábbi közlése szerint) az MVM is vizsgált. A rendelet oroszlányi naperőművet nem említ, a paksit igen.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában olvashatók.

Paks fotovoltaikus MVM naperőmű
Kapcsolódó cikkek