Cégvilág

Technológiai forradalom zajlik az ingatlanpiacon

A magyar ingatlanpiacon is megjelenik a digitalizáción alapuló technológiai forradalom, amely a nemzetközi piacon proptech néven vált ismertté. A vállalatvezetők 29 százaléka szerint olcsóbbak lehetnek az építkezések a digitalizáció térnyerése miatt – áll az ingatlan.com közleményében.

Betört a magyar ingatlanpiacra a nemzetközi szinten már egyre nagyobb jelentőségű proptech (property technology; ingatlantechnológia), amely a digitalizációt a szektor szolgálatába állítja. A proptech külföldön elsősorban a kereskedelmi ingatlanoknál hozott látványos eredményeket, emiatt ugrásszerűen növekedhet mind az ingatlanba beruházók, mind az épületeket bérlő cégek hatékonysága is – derül ki az ingatlan.com összeállításából.

Az új ingatlantechnológia térnyeréséről készült KPMG-felmérés szerint a döntéshozók 29 százaléka arra számít, hogy a proptech segítségével – elsősorban a digitális megoldások révén – javulni fog az építkezések hatékonysága, de a fejlesztés mellett az ingatlanok működtetése is olcsóbbá válhat.

A proptech ugyanis jelentősen javíthatja például az irodaházak, raktárépületek energiafelhasználását a beépített szenzorok által összegyűjtött adatok alapján, például lekapcsolja a világítást, ha az adott emeleten már nem dolgozik senki.

A proptech megoldások teszik lehetővé azt is, hogy mobil eszközök segítségével távolról is vezérelhetőek legyenek az ingatlanok, például irodaházak fűtési-világítási rendszere, ami egy-egy létesítmény esetében már százalékban kifejezhető megtakarítást hoz, a teljes kereskedelmi ingatlanpiacon pedig milliárdos megtakarítást eredményezhet.

A proptech megoldások teszik lehetővé azt is, hogy mobil eszközök segítségével távolról is vezérelhetőek legyenek az ingatlanok
Forrás: AFP

A kereskedelmi, ipari ingatlanok üzemeltetésében bevált megoldások alkalmazása azonban energiahatékonyabbá és olcsóbbá tehetik a lakóingatlanok fenntartását is.

A proptech a parkolásban is kiemelkedő szerepet kaphat. Egy hazai startup jóvoltából már Budapesten is létező megoldás, amely a parkolóházak kihasználatlan parkolóhelyeit okostelefonos alkalmazáson keresztül kínálja fel az autósoknak.

A proptech által nyújtott hatékonyságnöveléssel a szélesebb értelemben vett ökológiai lábnyoma is csökkenthető, azaz a digitális megoldásoknak köszönhetően mérsékelhető a károsanyag-kibocsátás.

Az ingatlan.com elemzése szerint a nemzetközi színtérhez hasonlóan a magyar piacon is jelentős fejlődésre lehet számítani az elkövetkezendő két évben.

startup KPMG digitalizáció proptech ingatlan.com
Kapcsolódó cikkek