Cégvilág

A jelenben a jövő megoldásai

Kényelmi és energiatakarékos megoldásokkal felszerelt okosház a jövő otthona, amelynek kézzelfogható, hétköznapi változatát idén is felépítették a ma nyíló Construma kiállítás egyik pavilonjában.

Hétköznapi, vagyis bárki által elérhető technológiai megoldásokkal szőtték át azt a 150 négyzetméteres okos­otthont az elektromos és gépésztervezők a lakberendezőkkel karöltve, amely mindössze öt napig áll majd a kőbányai vásárvárosban, az Otthon Design kiállításon. Küldetése, hogy az innovatív megoldások iránt érdeklődőknek bemutassa és érthetően szemléltesse az egyre többet emlegetett intelligens ház lényegét, azaz működtetésének egyébként láthatatlan részleteit.

Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke a tavaly elsöprő sikerrel debütált első okosház után elkészülő másodikról elmondta, hogy az már építése közben is jövőbe mutató volt: az érdeklődők 3D-ben belenézhettek az épülő kiállítási stand szobáiba, virtuálisan bejárhatták őket. A VR, a virtuális séta egy tervezett vagy már épülő ingatlanban a tervezést segítő eszköz is, mert a megrendelő már akkor bejárhatja a ház összes helyiségét, amikor még könnyen lehet változtatni a terveken.

A betonhatású és a rozsdás felületet imitáló festék a dizájn része, a technológia a falakban rejlik
Forrás: Lakberendezők Országok Szövetsége, látványterv

Az idei Construmán a jövő otthonát a skandináv dizájn hatja át, a letisztult, meleg, kényelmes családi fészket időt és energiát spóroló okosmegoldásokkal szerelték fel a képzeletbeli lakók számára. A gyakorlatilag lakható módon megépült teljes házat néhány nap alatt készítik el. Az élethű és működőképes installáció elődje két éve még csupán egy jövő konyhája volt, mint az otthon egyik legjobban gépesített része, ahol a modern technológiai megoldások széles skálája megjeleníthető. Mint Ács Erzsébet hangsúlyozza, a konyha mint a társasági élet színtere egyre nagyobb szerepet kap sokaknál, miként a kényelem is erős hívószó a lakberendezésben és az innovatív megoldásokban egyaránt.

A nyitott falon most láthatóvá teszik, hogy minden távirányítással, gombnymásra működik, a demószobában felszerelt kapcsolótábla az egymással összefüggő dolgok központi egysége, a ház agya. Az építkezőknek szóló Construmán nem véletlenül kiemelt projekt az okosház. A kiállító cégek termékeiből álló installáció a megújuló energiával működő hőszivattyút, a távolról vezérelhető mosogatógépet és a legújabb épületüzemeltetési megoldásokat egyaránt láthatóvá teszi.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

 

construma ingatlan okos ház
Kapcsolódó cikkek