Cégvilág

Rekordszinten a vállalatfelvásárlások

Dübörgött a céges felvásárlások és összeolvadások piaca az első negyedévben. Az év első három hónapjában 3774 ügylet született összesen 890,7 milliárd dollár értékben a Mergermarket jelentése szerint.

Érték szempontjából 18, az ügyletek számát tekintve 14 százalékos a növekedés a 2017-es bázishoz képest. Ez a legerősebb évkezdet 2001 óta, amióta a kutatócég gyűjti az adatokat.

A legnagyobb aktivitás az energia- és közműszolgáltatás, az üzleti szolgáltatás, a vegyipar, a technológia és az építőipar területén volt megfigyelhető.

A belföldi felvásárlások és összeolvadások (M&A) – főként a kínai tranzakciók miatt – 85,2 százalékkal nőttek. A határon átnyúló ügyletek 21,2 százalékkal estek.

Fotó: Express Scripts

Erőteljes bővülés volt megfigyelhető a magántőke-befektetések terén: értékben 76,1 százalékkal, 113,6 milliárd dollárra emelkedtek. Masszív növekedést mutatott az USA M&A-piaca. Az Egyesült Államok nagy cégeihez köthető ügyletek értékben a teljes piac 44,2 százalékát tették ki. A 10 milliárd dollárnál magasabb értékű tizennégy tranzakcióból hat amerikai volt. A növekedés az előző év azonos időszakához képest elérte a 26,1 százalékot.

Elsősorban a 67,9 milliárdos Cigna–Express Scripts-ügylettel összefüggésben ugrott nagyot az üzleti szolgáltatások részesedése az ágazatok között. Lendületesen bővült az európai felvásárlási piac. Az éves alapon 21,6 százalékos ütem a válság óta a legmagasabb, amihez hozzájárult az is, hogy hat tranzakció értéke haladta meg a 10 milliárd dollárt. Az adatgyűjtés kezdete óta ez volt a harmadik olyan negyedév, mikor a kontinensen a felvásárlások és összeolvadások értéke (256,4 milliárd dollár) meghaladta a 250 milliárdot. Ebben nagy szerepe volt a 46,6 milliárd dolláros E.ON–Innogy-ügyletnek. A legnagyobb aktivitás az Egyesült Királyság és Németország piacát jellemezte. Előbbi 266 üzletben 59,3 milliárd dollárt tett ki. Németország 180 ügylettel 54,1 milliárdot adott az európai tortához.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

felvásárlás M&A cégek cégfelvásárlások akvizíció
Kapcsolódó cikkek