BUX 51,325.34
-1.62%
BUMIX 4,158.45
-2.68%
CETOP20 2,361.1
-3.51%
OTP 17,140
-0.92%
KPACK 7,500
-11.76%
0.00%
-7.32%
-0.52%
-3.85%
ZWACK 16,500
-1.20%
+2.68%
ANY 1,530
-1.61%
RABA 1,290
-4.44%
+0.20%
-1.30%
-0.60%
-0.81%
OPUS 213.5
-2.95%
-2.50%
-2.36%
-0.51%
-1.71%
OTT1 149.2
0.00%
-3.91%
MOL 2,620
-2.38%
-3.12%
ALTEO 2,140
-5.73%
0.00%
-3.64%
EHEP 1,540
-9.14%
+0.83%
-4.19%
MKB 1,972
0.00%
-3.95%
-2.37%
+6.00%
0.00%
SunDell 39,600
0.00%
-14.81%
-5.66%
-3.87%
0.00%
+1.68%
NUTEX 14.96
-0.80%
GOPD 12,000
0.00%
OXOTH 4,426
-3.24%
-1.89%
NAP 1,059
-8.71%
-14.90%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Soha ennyi nem fogyott a népszerű olasz sajtból

Rekordot döntött a leghíresebb olasz parmezán sajt, a Parmigiano-Reggiano termelése: tavaly 147 ezer tonna, 3,6 millió guriga került forgalomba a kiváló minőségű és eredetvédett keménysajtból.

Nicola Bertinelli, az eredeti parmezánsajtot termelők egyesületének elnöke elmondta, hogy 2016-hoz képest 5 százalékkal, három év alatt pedig 10 százalékkal nőtt az előállított termék mennyisége. A forgalom értéke tavaly 2,2 milliárd eurót tett ki.

A sajttermelők nagy örömére jelentősen emelkedett a parmezán ára is, míg 2016-ban kilónként átlagosan 8,6 euróba került, 2017-ben 14 százalékkal 9,81 euróra nőtt átlagára.

Tavaly 147 ezer tonna, 3,6 millió guriga került forgalomba a kiváló minőségű és eredetvédett keménysajtból.
Forrás: AFP/Christian Charisius/dpa

Az eredeti olasz parmezán nagyon szigorú előírások szerint készül, még azt is előírják, hogy mit ehetnek a tejet adó tehenek, a minimális érlelési idő pedig 12 hónap. Bár továbbra is az olaszok a legnagyobb fogyasztók, tavaly már a teljes termékmennyiség 38 százalékát, 51 ezer tonna parmezánt exportáltak külföldre.

Az export 70 százaléka öt országra jut, Németországra, Nagy-Britanniára, az Egyesült Államokra, Kanadára és Franciaországra.

Franciaországba tavaly 11 százalékkal több, 9800 tonna parmezánsajtót exportáltak, Németországba 3 százalékkal több, 9460 tonna Parmigiano-Reggiano érkezett, míg az Egyesült Államokba irányuló export 9075 tonnán stagnált.

A termelők arra számítanak, hogy idén tovább bővül az export, és 3,7 millió gurigára emelkedik az előállított sajt mennyisége.

A Parmigiano-Reggiano kemény, finom szemcsés állagú, többé vagy kevésbé élénk szalmasárga színű sajt, természetes, szalmasárga színű kéreggel. Kizárólag a kiváló minőségű helyi tej, természetes eredetű tejoltó enzim és só felhasználásával készül már kilenc évszázada, ugyanazokon a helyeken, ugyanazon ősi eljárásokkal.

Riválisai közül a legismertebb a Grana Padano, amelynek készítését kevésbé szigorú szabályok kötik. Ebből a sajtféléből tavaly 1,7 százalékkal több, 4,94 millió guriga készült.

Kapcsolódó cikkek