Cégvilág

Soha ennyi nem fogyott a népszerű olasz sajtból

Rekordot döntött a leghíresebb olasz parmezán sajt, a Parmigiano-Reggiano termelése: tavaly 147 ezer tonna, 3,6 millió guriga került forgalomba a kiváló minőségű és eredetvédett keménysajtból.

Nicola Bertinelli, az eredeti parmezánsajtot termelők egyesületének elnöke elmondta, hogy 2016-hoz képest 5 százalékkal, három év alatt pedig 10 százalékkal nőtt az előállított termék mennyisége. A forgalom értéke tavaly 2,2 milliárd eurót tett ki.

A sajttermelők nagy örömére jelentősen emelkedett a parmezán ára is, míg 2016-ban kilónként átlagosan 8,6 euróba került, 2017-ben 14 százalékkal 9,81 euróra nőtt átlagára.

Tavaly 147 ezer tonna, 3,6 millió guriga került forgalomba a kiváló minőségű és eredetvédett keménysajtból.
Forrás: AFP/Christian Charisius/dpa

Az eredeti olasz parmezán nagyon szigorú előírások szerint készül, még azt is előírják, hogy mit ehetnek a tejet tehenek, a minimális érlelési idő pedig 12 hónap. Bár továbbra is az olaszok a legnagyobb fogyasztók, tavaly már a teljes termékmennyiség 38 százalékát, 51 ezer tonna parmezánt exportáltak külföldre.

Az 70 százaléka öt országra jut, Németországra, Nagy-Britanniára, az Egyesült Államokra, Kanadára és Franciaországra.

Franciaországba tavaly 11 százalékkal több, 9800 tonna parmezánsajtót exportáltak, Németországba 3 százalékkal több, 9460 tonna Parmigiano-Reggiano érkezett, míg az Egyesült Államokba irányuló export 9075 tonnán stagnált.

A termelők arra számítanak, hogy idén tovább bővül az export, és 3,7 millió gurigára emelkedik az előállított sajt mennyisége.

A Parmigiano-Reggiano kemény, finom szemcsés állagú, többé vagy kevésbé élénk szalmasárga színű sajt, természetes, szalmasárga színű kéreggel. Kizárólag a kiváló minőségű helyi tej, természetes eredetű tejoltó enzim és só felhasználásával készül már kilenc évszázada, ugyanazokon a helyeken, ugyanazon ősi eljárásokkal.

Riválisai közül a legismertebb a Grana Padano, amelynek készítését kevésbé szigorú szabályok kötik. Ebből a sajtféléből tavaly 1,7 százalékkal több, 4,94 millió guriga készült.

Parmigiano-Reggiano sajt parmezán
Kapcsolódó cikkek