Cégvilág

Akcióban olcsó lehet a lakástakarék

Tíz százalék feletti hozamot ígérnek az évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos állami támogatásukkal a lakástakarék-konstrukciók.

A lakáscélú megtakarítások közül az egyik legjobb megoldás a lakástakarék-konstrukció. E konstrukciók az évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos állami támogatásuk révén 10 százalék feletti hozamot biztosíthatnak, amivel más hasonlóan biztonságos megtakarítások nem versenyezhetnek.

A piacon négy szolgáltató kínál különböző konstrukciókat, a legrövidebb futamidejű szerződések négyévesek, a leghosszabbak tízévesek. A BankRáció.hu legfrissebb összeállítása szerint

a négyéves lakástakarékoknál a hozam 10-12 százalék is lehet az állami támogatás maximális kihasználásával – havi 20 ezer forintos megtakarítással –, a teljes megtakarított összeg pedig elérheti az 1,2-1,3 millió forintot.

A tízéves konstrukcióknál sem elhanyagolható a 4-5 százalékos átlagos éves hozam, ezzel a befizetéseink az állami támogatással együtt 3,1-3,3 millió forintos megtakarítást tesznek lehetővé. A konstrukciók rugalmasak, úgyhogy aki például eredetileg négyéves futamidejű szerződést kötött, de a lejáratkor nem tudja lakáscélra felhasználni, az meghosszabbíthatja a takarékoskodási időszakot.

Vásárlás mellett más célokra is fel lehet használni a lakástakarékot
Forrás: Shutterstock

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője emlékeztetett, hogy

a lakástakarék-konstrukciók nemcsak lakásvásárlásra, hanem lakásbővítésre, -korszerűsítésre vagy épp a meglévő lakáshitel-tartozás csökkentésére vagy kiegyenlítésére is alkalmasak.

Bár az állami támogatás miatt elég szigorú előírások vonatkoznak a lakástakarék-szerződésekre, nagy verseny van a piacon. A szerződéskötési díj eltérő lehet, és vannak szolgáltatók, amelyek ezt például teljes mértékben elengedik. Április végén a BankRáció.hu összesítése szerint volt olyan négyéves lakástakarék-konstrukció, amelynél a teljes költség a 7 ezer forintot sem érte el, de más konstrukcióban a maximális éves állami támogatás felét, 35 ezer forintot elvont a szolgáltató.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

lakástakarék korszerüsítés Bankráció
Kapcsolódó cikkek