Cégvilág

Akkumulátort gyártana a Tungsram

A lámpagyártással foglalkozó társaság a közelmúltban jött létre, miután Jörg Bauer megvásárolta az amerikai GE magyarországi világítótest-üzletágát.

Beszállna a járműakkumulátor-technológiák piacára a Tungsram Zrt., már rendelkezik a tevékenységhez szükséges műszaki felkészültség, szaktudás és infrastruktúra egy részével – jelentette be a társaság vezérigazgatója és tulajdonosa, Jörg Bauer. Mint elmondta, a Tungsram máris képes előállítani annak az egytizedét, ami egy Tesla akkumulátorában található, de persze még sok minden hiányzik.

Fontos, hogy megértsük, mit jelent számunkra az új technológiák megjelenése. A változások követéséhez persze tőke is kell

– hangsúlyozta az Erste Bank ipari fórumán, amelyet a Tungsram újpesti központjában tartottak.

Fotó: Kallus György

A lámpagyártással foglalkozó társaság a közelmúltban jött létre, miután Jörg Bauer megvásárolta az amerikai GE magyarországi világítótest-üzletágát, visszaadva a korábbi nevét is.

A Tungsram – amelynek újpesti gyára tavaly volt 120 éves – alaptevékenységének egyik fő területén, az autólámpa-gyártásban is sok új lehetőséget lát, a globális trendeket követve – erről már Mózes Gabriella, a társaság globális autólámpa-üzletágának vezetője beszélt. A társaság már most is egyike a terület három nagy globális gyártójának, termékeinek 98 százalékát exportálja a világ minden részébe. Most a prémiumtermékek írják a cég sikertörténetét.

A rendezvényen Bod Péter Ákos egyetemi tanár (az MNB volt elnöke és az Antall-kormány minisztere) a magyar ipar fő folyamatait jónak nevezte, de a minőségi szintlépés érdekében szerinte növelni kellene az innovációt.

Kedvező, hogy megsokszorozódott a feldolgozóipar kivitele, ezen belül elég nagy a high-tech termékek aránya, ám vigyázni kell arra, hogy az iparunk ne tolódjon el az összeszerelés felé. Kockázati tényező, hogy a nettó kivándorlás kicsit nőtt, és a hivatalos adatba a nyugatra ingázó dolgozók nem is számítanak bele. Pozitív, hogy másfél éve megindult a vállalatok hitelfelvétele forintban és euróban is.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek