Cégvilág

Új kihívások előtt az orosz gyógyszerpiac

A Richter összesített árbevételének ötöde érkezik az orosz piacról. Egy piackutatás szerint rájuk és a versenytársakra is kihívásokkal teli időszak vár.

Tovább lassult a növekedés az orosz gyógyszerpiacon tavaly, 2018-ban pedig folytatódhat a mérséklődő trend – derül ki a Deloitte piackutatási anyagából. A helyi gyógyszerpiac fejleményei, a növekedési kilátások, a regulációs intézkedések, a gyógyszerár-támogatás átalakítása a magyar Richter szempontjából is fontos, hiszen egyik kulcspiacukról van szó. A vállalat január–júniusi, 224,4 milliárd forintos árbevételének ötöde, 45 milliárd forint érkezett az oroszországi értékesítésekből.

A Deloitte piaci felmérésében 52 cég vett részt, orosz és külföldi gyártók (originális és generikus egyaránt), illetve nagykereskedések. Ebből kiderül, hogy

tavaly 7,9 százalékkal nőtt az orosz gyógyszerpiac forgalma (rubelben számolva), míg a mennyiségi eladások 5,9 százalékkal emelkedtek.

A növekedést kizárólag a fogyasztás bővülése eredményezte, hiszen a pirulák drágulása mindössze 0,3 százalékos volt tavaly, miközben az orosz 2,5 százalékos. Az olcsóbb, 50 rubelnél kevesebbe kerülő gyógyszerek ára átlagosan 3,4 százalékkal emelkedett.

Fotó: AFP/Eugene Odinokov/Sputnik

Az idei évre vonatkozó várakozások a piacon 4,3 és 7 százalékos növekedés között szóródnak, ám a mennyiségi eladások csupán 1-4 százalékkal emelkedhetnek. Ha beigazolódik az előrejelzés, a gyógyszerpiaci torta mérete dollárban számítva 29,1 milliárdosra növekszik (1699 milliárd rubel), ezzel globális összevetésben a 14. legnagyobb szereplő lehet. A teljes piac lassuló növekedése miatt a helyi gyártók termelése sem bővül már a korábbi évekre jellemző dinamikával.

Tavaly 295 milliárd rubel értékben állítottak elő gyógyszereket Oroszországban, ami ugyan 3,2 százalékos növekedés az előző évhez képest, de jócskán elmarad a megelőző évek 25 és 24 százalékos emelkedésétől.

A magyarázat arra, hogy az orosz gyártás csak kis részét képviseli a teljes piacnak, az, hogy rendkívül magas a behozatal (10,8 milliárd dollár). Az a teljes gyógyszerpiacon belül 71,5 százalékos arányú, míg a generikus-originális összevetésben 65 százalék a generikumok aránya. Az import háromnegyede az unió országaiból érkezik, főként német, francia és olasz gyártóktól.

A behozatal túl magas aránya az orosz kormányzati tervekkel ellentétes, így a Pharma 2020 nevű stratégia része, hogy visszafogják a gyógyszerbehozatalt, és ezzel párhuzamosan csökkentsék a gyógyszerészeti költségvetési kiadásokat. Utóbbival kapcsolatos az az intézkedés, amely az állami kórházakat arra kötelezi, hogy referenciaárak alapján döntsenek a gyógyszerbeszerzésekről.

Leépítik a készleteket a nagykereskedők

A piackutatásban a Richter nem vett részt – közölte a Világgazdasággal a társaság PR- és kormányzati kapcsolatok osztálya. „Nem adunk ki konkrét, számszerűsíthető előrejelzést az orosz piacra vonatkozóan, de a második fél évben lefelé mutató kockázatokat látunk” – tették hozzá. Az elmúlt időszakban a gyógyszer-nagykereskedők részéről a Richter a készletek leépítését tapasztalta. Úgy látják, ez változni fog, de nem tudták megmondani, hogy mikor, sem azt, hogy milyen mértékben.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

gyógyszerpiac Oroszország Richter
Kapcsolódó cikkek