Cégvilág

Jack Ma úgy megy el, hogy marad

Árfolyamgyengüléssel vette tudomásul a piac, hogy megválik vezető posztjaitól Jack Ma. Azóta kiderült, hogy az Alibaba emblematikus alapítója nem is gondolta annyira komolyan a visszavonulását.

Vállalati közleményben tette helyre az Alibaba a cég le­gendás alapítója, Jack Ma visszavonulásáról szóló ellentmondásos sajtóértesüléseket. Ma fokozatosan lép hátra és adja át a kormányrudat kijelölt utódainak: először is épp egy év múlva, 2019. szeptember 10-i hatállyal mond le elnöki pozíciójáról, s akkor Daniel Csang (Daniel Zhang) jelenlegi vezérigazgató kapja meg ezt a feladatkört is. Az igazgatótanácsban lévő mandátumát azonban Jack Ma kitölti, a tisztújítás 2020-ban, a rendes éves közgyűlésen válik esedékessé.

Jack Ma, aki ma ünnepelte az 54. születésnapját, 2013-ban adta át a cég vezetését, de nem Csangnak, ő csak 2015 óta tölti be a vezérigazgatói posztot, miután előzőleg üzemeltetési igazgatóként bizonyította rátermettségét – írja a Reuters.

A 46 éves topmenedzser a Ma által megálmodott és bombasikerré vált november 11-i szinglinap (online) vásáros ünneppé fejlesztésében szerzett érdemeket. A 2011. 11. 11-én először megrendezett, szuperakciókkal teletűzdelt bevásárlónapon 820 millió dolláros forgalmat bonyolítottak le az Alibaba kezdeményezéséhez csatlakozó e-kereskedők, míg tavaly már 25,4 milliárd dollárért vásároltak az emberek ezen a napon, igaz, az eseményre hamar „rátelepedtek” az Alibaba konkurensei is.

Fotó: AFP

A Jack Ma feltétlen bizalmát és támogatását élvező Csang fiatal csapatával együtt immár 13. negyedéven át folyamatosan növelni tudta az Alibaba forgalmát és nyereségét, és a vállalatbirodalom megfontolt terjeszkedési stratégiájának végrehajtásából is részt vállalt. Ahogy az Alibabát 1999-ben társaival megalapító egykori angoltanár, Ma fogalmazott: „A jó időben meghozott jó döntésnek köszönhetően az átadás folyamatának lezárultával a legjobb kézbe adom át a fáklyát.” A tőzsdén annyira nem biztosak ebben, vagy csak az ellentmondó hírek miatti aggodalom fejeződik ki abban, hogy az Alibaba árfolyama 1,5 százalékos gyengüléssel készült a tegnapi tőzsdenyitásra. Az már nehezen eldönthető, hogy Ma személyes döntése vagy Donald Trump hétvégi, a teljes kínai megvámolásáról szóló tervének bejelentése volt-e nagyobb hatással az árfolyamra.

Kínában az önmegvalósítás, a szecsuáni szósszal nyakon öntött amerikai álom megtestesítőjeként néznek fel Jack Mára, aki különösebb technológiai háttér nélkül épített fel egy 421 milliárd dollár piaci értékű vállalatbirodalmat, miközben magánvagyonát a Forbes becslése szerint 36,6 milliárd dollárra gyarapította.

A 66 ezer főt foglalkoztató, az e-kereskedelem mellett online fizetési rendszerek működtetéséből is nagyot szakító Alibaba jövője azonban továbbra sem képzelhető el Jack Ma nélkül. Az elnök ugyanis nemcsak a cég egyik nagy részvényeseként, hanem az Alibaba Partnership program egyik mentoraként is jelen lesz. Ez a 36 fős grémium tehet javaslatot a csoport igazgatósági tagjainak személyére, akiket a közgyűlés – tisztelve az előterjesztők kompetenciáját – rendre meg is szavaz.

Jack Ma szabadidejéből sokat elvesz majd, hogy a vállalatcsoportot „nagykövetként” képviseli üzleti és politikai eseményeken egyaránt.

Emellett persze szakít időt jótékonykodásra is. Elsősorban az oktatás és a társadalmi esélyegyenlőség megteremtése foglalkoztatja, tavaly például 45 millió dolláros programot indított kínai vidéki iskolák és tanulóik támogatására, emellett az ausztráliai Newcastle-ban ösztöndíjprogrammal segíti a diákokat.

Alibaba Jack Ma
Kapcsolódó cikkek