Cégvilág

Jövőre forrást is kapnak ipar 4.0-s terveikhez a cégek

Az ipar 4.0 valójában az ipar digitális transzformációja – jelentette ki Koltai Zoltán, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Ipar 4.0 Mintagyárak projektjének menedzsere a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Minimális befektetéssel is jelentősen lehet növelni hatékonyságot és a nyereséget, amire a legtöbb hazai kis- és középvállalkozásnak szüksége is lenne. Sokakat az a tévhit gátol az innovációban, hogy az ipar 4.0 kifejezéshez több milliós beruházásokat társít – mondta Koltai Zoltán, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Ipar 4.0 Mintagyárak projektjének menedzsere a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján. Hozzátette,

az ipar 4.0 valójában az ipar digitális transzformációja, amely során mindenhol megjelennek a digitális eszközök, amelyek adatot gyűjtenek, egymással kommunikálnak, és optimalizálható folyamatokat kialakítására adnak lehetőséget.

A projektmenedzser néhány példával is szemléltette, egy-egy vállalkozásnál 40-300 ezer forintos ráfordítással akár 12 százalékos hatékonyság növelést értek el, vagy 20 százalékkal csökkent a selejt.

Koltai Zoltán, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Ipar 4.0 Mintagyárak projektjének menedzsere
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt célja, hogy a feldolgozóiparban tevékenykedő cégek és szervezetek új technológiák iránti fogékonyságukat pozitív irányba fordítsák. A program során nem csak tudást, de egy új szemléletet is kívánnak adni a vállalkozásoknak. Segíthet a cégeknek a költséghatékonyabb működés elérésében, vagy akár a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználásában. Ezek által ugyanis árbevétel-növekedést érhetnek el, vagy akár erőteljesebb piaci jelenlétet. A programban való részvétel értéke valójában 1-3 millió forint, de a teljes szolgáltatást ingyenesen vehetik igénybe a céget.

A jövő év elejétől pedig dedikált forrás áll majd a programban részt vevők rendelkezésére, hogy azokat a fejlesztéseket, amelyek szükségszerűségére fény derül a program során, azokat meg is tudják valósítani.

A program négy részből áll, regisztrációval és szervezet-azonosítással kezdődik, majd 72 órán belül személyes tanácsadót is kaphat. A demonstrációs szolgáltatások során menedzsment tervekkel, üzleti megoldásokkal és technológiákkal ismerhetnek meg, amelyekhez öt mintagyár és egy technológiai központ áll rendelkezésre. Kitölthet a résztvevő önértékelési kérdőívet, amely visszacsatolást ad neki, hogy a cég milyen érettségi fázisban tart. Ezt egy felkészítési szakasz követ, amely során személyes konzultáció és helyszíni értékelés után visszacsatolást kapnak a cégek. Személyes konzultáció kezdődik arról, hogy milyen irányba szeretne menni a vállalkozás, és hogy tud eljutni a kitűzött célig.

Felkészítő programok állnak a cégek rendelkezésére, és technológiai workshopokat is kínál a projekt.

A tervezési résznél a vállalkozásokkal közösen egy egyszerű fejlesztési tervet definiálnak, célt, stratégiát, megvalósítást és ellenőrzést struktúrában állítják össze. A cél az, hogy aki részt vesz a projekten, és elkészítik a fejlesztési terveket, az kapjanak forrást a megvalósításhoz. Koltai Zoltán szerint azt kell látniuk a cégeknek, hogy gyors nyereség és megtérülés érhető el, és nincs szükség nagy beruházásra, elég kis apró lépésekben elindulni az innovációkkal.

VG-konferencia Koltai Zoltán ipar 4.0 vállalkozások
Kapcsolódó cikkek