Cégvilág

Költségcsökkentési kényszerben a fuvarozók

Az árképzésben a Waberer’s külön utat jár, idén átlagosan 7-10 százalékkal emelték áraikat a szerződéses partnereikkel szemben.

Sikeresen zárult a Waberer’snél a földgázmeghajtású kamionok két hónapos tesztelése, a flotta megújításával középtávon számottevő költségcsökkentést érhet el a társaság. A tesztek alatt a vállalat együttműködő partnere a Shell, valamint az Iveco kamionok hazai forgalmazója volt. A kedvező üzemeltetési adatok és a környezeti hatásvizsgálatok eredményei szerint a Waberer’s a 4400 kamionból álló flottáját már jövőre cseppfolyós, illetve sűrített földgázzal hajtott kamionokkal bővítheti.

A tesztek eredményei alapján kedvező üzemeltetési költségekre számítunk, amit jelentősen segít a földgáztöltő állomások növekvő száma Európában

– mondta Lajkó Ferenc, a Waberer’s vezérigazgatója, a fuvarcég tegnapi sajtótájékoztatóján. A vállalatnál ezért arra számítanak, hogy a következő években dinamikusan növekedni fog a földgázrendszerű motorok szerepe a fuvarozásban. A cég szakértői úgy kalkulálnak, hogy

bár a földgázmeghajtású tehergépkocsik bekerülési ára még 30 százalékkal magasabb a dízeleseknél, a fogyasztás 100 kilométerre számítva 20 liternek felel meg, míg gázolajjal 28-30 liter a kamionok átlagfogyasztása.

Fotó: Waberer's

A vezérigazgató beszélt a szállítmányozói ágazat szereplőit kivétel nélkül sújtó költségemelkedésről is (elsősorban az üzemanyagár és a bérek emelkedése ront sokat a nyereségességen), amelynek hatásait áremelés nélkül lehetetlen kigazdálkodni. A Világgazdaság kérdésére Lajkó Ferenc elmondta:

racionális lépésnek tartja a hazai fuvarszervezői képviseletek által kedden javasolt 15-20 százalékos azonnali áremelést, hisz körülbelül ennyivel egyenlíthető ki a minden szállítmányozót érintő költségnövekedés.

Az árképzésben a nemzetközi fuvarozásban nagyobb súllyal érdekelt Waberer’s külön utat jár, idén átlagosan 7-10 százalékkal emelték áraikat a szerződéses partnereikkel szemben.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

üzemeltetés flotta Waberer’s
Kapcsolódó cikkek