Cégvilág

Megjelent a bárányhimlő elleni védőoltás tendere

A pályázati kiírás szerint 185 ezer adag oltóanyag beszerzésére vár ajánlatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Megjelent az hivatalos közbeszerzési értesítőjében, a TED-ben a kétévesnél fiatalabb gyermekek bárányhimlő (varicella) elleni védőoltásához szükséges vakcinatender. A védőoltás várhatóan ősztől lesz a Nemzeti immunizációs program része – válaszolta korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Világgazdaság érdeklődésére. A védőoltásra szánt forrás a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően lesz nyilvános – írta az Emmi.

A pályázati kiírás szerint 185 ezer adag oltóanyag beszerzésére vár ajánlatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A kétoltásos séma szerinti védőoltáshoz a gyógyszergyártóknak első körben 95 ezer vakcinát kell június 15-ig biztosítaniuk a gyerekek kötelező védőoltásához, valamit újabb 90 ezer oltóanyagot 2019. december 15-ig.

Magyarországon két gyógyszer­gyártó cégnek, az MSD Pharma Hungary Kft.-nek (MSD) és Glaxo­Smith­Kline Kft.-nek (GSK) van forgalomban bárányhimlő elleni védőoltása. A bárányhimlő elleni vakcina iránti kereslet az utóbbi években megduplázódott, a két gyártócég 2017-ben csaknem 75 ezer oltóanyagot adott el, a korábbi években pedig csupán évente 35 ezret értékesítettek Magyarországon. A társadalombiztosítás által egyelőre nem támogatott ampullák ára valamivel több, mint tízezer forint, a védettséghez kétszeri oltás szükséges.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az MSD és a GSK is hangsúlyozta a Világgazdaságnak megküldött válaszában, hogy a vakcinagyártás időigényes feladat, bizonyos oltóanyagok gyártása akár 6–24 hónapot is igénybe vehet. Mindkét oltóanyaggyártó cég hozzátette, az általuk gyártott vakcináknak szigorú minőségbiztosítási és biztonságossági követelményeknek kell megfelelniük, emiatt a gyártási folyamat felgyorsítására nincs lehetőség. A GSK oltóanyagának – amely 1998 óta kapható a hazai patikákban – a gyártási ideje hat-nyolc hónap.

Az amerikai Merck csoporthoz tartozó MSD Pharma Hungary a kiválasztott partnerén, vagyis a gyógyszer-nagykereskedő cégen keresztül vesz részt a tenderen – közölték lapunkkal. A tenderkiírás részleteit még elemzik, és mindent meg fognak tenni, hogy a kiírásban közölt határidőket adott esetben tartani tudják.

A másik multinacionális gyógyszeripari vállalat, a Glaxo­Smith­Kline vizsgálja a TED-en megjelent pályázati kiírás részleteit, s ha az a vállalati döntés születik, hogy részt vesznek a tenderen, akkor azon lesznek, hogy a pályázatban szereplő határidőket teljesíteni tudják – mondta a Világgazdaságnak Iglódi-Csató Judit, a GSK kommunikációs igazgatója. A tender győztese az a gyógyszergyártó cég lehet, amelyik opcionálisan a lehető legalacsonyabb árat tudja február 5-ig megajánlani a bárányhimlő elleni védőoltás őszi bevezetéséhez.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

MSD Pharma Hungary Kft. TED GlaxoSmithKline (GSK) tender bárányhimlő elleni vakcina
Kapcsolódó cikkek