Cégvilág

Az amerikai elnök egy kissé magára vette Spike Lee szavait

Donald Trump amerikai elnök a személye ellen irányuló megnyilvánulásként értelmezte Spike Lee-nek a vasárnap esti Oscar-gálán elhangzott köszönőbeszédét, amelyben a 2020-as amerikai elnökválasztásra is kitért a legjobb adaptált forgatókönyv díját elnyerő rendező.

Hétfői Twitter-bejegyzésében Trump azt írta, hogy Lee „az elnök elleni rasszista oldalvágást fogalmazott meg”. Trump hozzátette, hogy „szinte egyetlen” elődje sem tett annyi mindent az afroamerikai lakosságért, mint ő.

Lee a Csuklyások: BlacKkKlansman című filmért vehette át a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját helyi idő szerint vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban.

Be nice if Spike Lee could read his notes, or better yet not have to use notes at all, when doing his racist hit on your President, who has done more for African Americans (Criminal Justice Reform, Lowest Unemployment numbers in History, Tax Cuts,etc.) than almost any other Pres!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2019. február 25.

A színpadra érkező Lee a díjat bejelentő Samuel L. Jackson nyakába ugrott örömében, majd köszönőbeszédében felidézte a rabszolgaság amerikai történetét, saját családja történetét, kitérve nagymamája édesanyjára, aki még rabszolga volt.

A rendező nem nevezte meg közvetlenül Trumpot, de kitért a jövőre esedékes amerikai elnökválasztásra.

A 2020-as elnökválasztás már a küszöbön áll. Cselekedjünk együtt. Legyünk mindnyájan a történelem jó oldalán. Hozzuk meg az erkölcsi döntést szeretet és gyűlölet között. Cselekedjünk helyesen!

– fogalmazott a 61 éves rendező.

Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

A Csuklyások: BlacKkKlansman forgatókönyve egy afroamerikai rendőr 2006-ban nyilvánosságra került, 1978-ban játszódó igaz történetére épül. Ron Stallworthnak sikerült beépülnie az 1865-ben alakult rasszista, antiszemita, a fehér fajvédelmet hirdető és időnként bűnözői módszereket is alkalmazó Ku-Klux-Klanba, és lelepleznie a módszereiket.

A szervezetnek politikusi pályára készülő korabeli vezetője, David Duke (Topher Grace) a jelenlegi amerikai elnök ismert mondatait és szlogenjeit idézi (Amerika mindenekelőtt, Amerika ismét nagy lesz) a film jeleneteiben,

és a kétórás krimi a 2017. augusztus 12-én Charlottesville-ben az alt-right, alternatív jobboldal egyik szélsőséges csoportosulása által a polgárháború déli főparancsnoka, Robert Lee szobrának eltávolítása ellen rendezett tüntetés képeivel zárul, amelyen egy fehér fajvédő autójával az ellentüntetők közé hajt és egy nőt halálra gázol.

Spike Lee a gázolásban meghalt 32 éves Heather Heyer emlékének szentelte a filmet, amely Donald Trump beszédének egy részletével zárul, ebben az amerikai elnök nem hajlandó elítélni a szélsőséges tüntetőket.

Donald Trump Spike Lee Oscar-gála elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek