Cégvilág

Moldovai bankkal hozták hírbe az OTP-t

A következő napokban tárgyalásokra érkezik Moldovába az OTP Bank küldöttsége – írta pénteken a Mold Street hírportál.

a látogatás célja a Mobiasbanca többségi részesedésének megvásárlásáról szóló előzetes megállapodás megkötése és aláírása. A hírportálnak nem sikerült megerősíttetnie az információt, mivel érdeklődésükre nem kaptak választ az OTP-től.

A BC Mobiasbanca tulajdonosa az a Société Générale (SG) csoport, amelytől a közelmúltban az OTP Bank több régiós pénzintézetet is megvásárolt: augusztusban az albán és a bolgár leányait szerezte meg, de­cember végén pedig a szerb érdekeltségét. Elemzők eddig az SG macedón érdekeltségét valószínűsítették a következő célpontnak, és az OTP boszniai terjeszkedését jelezték előre, ezért a moldovai akvizíció híre – ha beigazolódik – némi meglepetést okoz.

Fotó: Shutterstock

Az OTP Banknak egyelőre nincs érdekeltsége Moldovában,

a bankcsoport szempontjából a 3,5 milliós ország fehér foltnak tekinthető, hiszen mind a szomszédos Ukrajnában, mind pedig Romániában jelen van. A kisinyovi központú Mobias­bancát 1990-ben alapították. A Société Générale 2007-ben szerezte meg az akkor harmadik legnagyobb moldovai pénzintézet 70,6 százalékos tulajdonrészét, amelyért 18,4 millió eurót fizetett, néhány hónapra rá pedig újabb 24,8 százalékot vásárolt.

A következő évben tőkeemelés történt a bankban, új befektetőként részesedést szerzett a szintén SG-érdekeltségű román BRD (20 százalékkal), valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (8,8 százalékkal). A tranzakciókkal az SG nem közvetett tulajdoni aránya 67,85 százalékra csökkent.

A Mobiasbanca 2017-es nettó nyeresége 13 millió euró volt, ez a saját tőkére vetítve akkor 19 százalékos szintnek felelt meg, a legmagasabbnak az országban. Tavaly decemberben a bank eszközállománya 11 milliárd moldáv lejre rúgott, amely átszámítva 565,6 millió euró.

Ezzel a 13 százalékos részesedéssel a harmadik számú piaci szereplőnek számít az SG-leányvállalat. A hitelezésben 14,5 százalékos a részesedésük, a fiókhálózatuk 54 egységből áll, az ügyfeleik száma 161 ezer, ebből 148 ezer a lakossági és mindössze 13 ezer a vállalati. Különösen jól teljesített a pénzintézet az elmúlt öt évben, ennyi idő alatt az eszközállománya a duplájára nőtt, a nyeresége pedig megháromszorozódott.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

OTP Bank Societé Générale
Kapcsolódó cikkek