Cégvilág

Hajszállal volt olcsóbb az MSD

A tendernyertes gyógyszeripari cégnek ahhoz, hogy időre garantálja a bárányhimlő elleni 185 ezer vakcinát, jelentős logisztikai átszervezést kellett végrehajtania.

A z MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) nyerte a bárányhimlő (varicella) elleni védőoltásra kiírt közbeszerzést. Az oltóanyagot egy évre biztosítja, a vakcinát Hollandiában gyártatja le a Nemzeti Népegészségügyi Központnak – közölte a cég a Világgazdasággal.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az MSD a Hungaropharma Gyógy­szer­nagy­keres­kedelmi Zrt.-n keresztül indult a tenderen, és 1 milliárd 242 millió forintért adja a 185 ezer adag oltóanyagot. Ebből 95 ezret június 15-ig kell leszállítania, a többit 2019. december 15-ig. „Mint már jeleztük, a gyártókapacitás szempontjából kritikus a beszerzendő vakcina mennyisége, ezért jelentős belső logisztikai átszervezések és a készletek allokációja segíti a határidők betartását” – válaszolt az MSD.

A társaság világszerte és teljes kapacitáskihasználással évi 170 millió dózist tud előállítani, viszont 2024-ig megduplázza a gyártóhelyei számát.

A bárányhimlő elleni védőoltás tenderének adatai szerint az MSD mellett a GlaxoSmithKline Kft. (GSK) adott be ajánlatot, mégpedig nettó 1 milliárd 340 millió forintost, tehát nem egész 98 millió forinttal nagyobbat, mint a riválisa.

Az MSD vakcinaportfóliója a HPV elleni, valamint elsősorban gyermekgyógyászati szerekből (varicella, rotavírus, MMR, pneumococcus, hepatitis A- és B-vírus elleni oltásokból) áll.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

MSD Pharma Hungary Kft. GlaxoSmithKline (GSK) bárányhimlő elleni vakcina
Kapcsolódó cikkek