Cégvilág

A kockaházaktól az okosotthonokig

Ingyenes lesz, anyag- és munkadíj-költségszámításokat is tartalmaz a jövő évtől bárki által letölthető mintaterv-katalógus, amelynek tartalmát építészeti ötletpályázaton választják ki.

Május közepe helyett július végéig nyújthatják be építészeti terveiket a Lechner Tudásközpont által kiírt ötletpályázaton indulni szándékozók. A szakmai zsűri összesen 150 tervet választ ki a Nemzeti Mintaterv Katalógus 2020 projekt elektronikus tárába. A családiház-mintatervekből az építési engedélyre már nem kötelezett 300 négyzetméter alatti épületek esetén sem lehet változtatás nélkül bárhol házat építeni, vagyis az építészek munkájára továbbra is szükség van a telkek egyedi adottságai miatt is – hangsúlyozzák a témában megkérdezett szakértők. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője, Párdi Zsófia is széles körű kutatást végzett a témában, és – mint azt a Világgazdaságnak kifejtette – a szakmai zsűri által elfogadott, nívós mintatervválaszték jelentős lépés lehet a minőségi építési anyagok, a minőségi épületek felé. A katalógus referencia lehet mind az építtetők, mind az építészek számára, a költségszámítások, az anyag- és időráfordítások kalkulálása is segítheti őket. A tájegységi építészet előmozdítása is a kormányhatározatban megfogalmazott cél, az ehhez szükséges támogatási rendszer szabályozására a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak kell a pénzügyminiszter bevonásával javaslatot tennie a kormánynak. A pályázati kiírásban mindenesetre ez áll: a vidék építészeti hagyományait tiszteletben tartó, ugyanakkor friss kortárs építészeti megoldásokban gazdag, jó minőségű, gazdaságos családi otthonokat kínáló, szemléletformáló kortárs családiház-mintaterveket tartalmazó katalógus létrehozásához várják a terveket.

Mintatervek régóta léteznek a magyar építészeti kultúrában, ma is kínálnak megvételre ilyeneket egyes építészirodák. A legújabb állami katalógus létrehozásának hírére néhány éve még felhördült a szakma, hiszen éppen az építési engedély eltörlésének idejére esett – emlékeztetett Párdi Zsófia, aki szerint mára talán lehiggadtak a kedélyek, mert az építészek számára bizonyossá vált, hogy a mintatervekkel nem veszik el a munkájukat, mert azokat nem lehet változtatás nélkül feltölteni az építési e-naplóba. Igaz, hogy olcsóbbá teszik az építkezők számára a tervezést, ami viszont nem lehet a rendszer felállítása elleni kifogás. A nemzeti mintaterv-katalógusba szánt tervek pályázati kiírásáról már 2015 őszén megjelent a kormányhatározat. A három tervezési kategóriából a felújításra is igényelhető miatt is izgalmas a kockaházak átalakítása, amivel zömében a hetvenes évek típustervei alapján épült ingatlanokat tudják majd átszabni. Önálló kategória a kalákában megépíthető családi házaké, és ugyancsak külön kategóriába tartoznak a korszerű technológiával épülő családi házak, az okosotthonok. Eredményt szeptember végén hirdetnek, hozzáférhetővé január elsejétől válnak az elektronikus rendszerben a nyertes pályaművek. Az ötletelésre a legszélesebb kört igyekeznek megszólítani a bruttó 75 millió forint összdíjazású, nyertes tervenként félmilliós elismeréssel járó kiírással. Pályázni egyetemi hallgatóknak is lehet, a minőségi garanciát a neves szakemberekből álló bírálóbizottság ítélete biztosítja.

Százéves előzmények

A Földmívelődési Minisztérium 1907-ben falusi mintaházakciót is hirdetett, amelynek eredményeit a 20. század első mintaházainak is tekinthetjük. 1915-ben az akkori Belügyminisztérium írt ki pályázatot a szintén peremterületi falvak újjáépítésére – a beadott tervek elsősorban Lechner Ödön hatását tükrözték. A nemzeti karakter megteremtésének szándéka már az első világháború előtt megjelenik. Legutóbb – 1977–78-ban – összesen 135 tervet ajánlottak, ezekből tíz év alatt több mint százezer példányt adtak el. Az állam által készíttetett tervek mellett a kilencvenes évektől megjelentek a magántervezők és cégek által ajánlott mintaházak is. Ma az építtetők egy nehezen átlátható kínálattal találják magukat szembe – összegezte korábban az Ígylakunk.hu számára Perényi Tamás, a BME Lakóépülettervezési Tanszékének vezetője. | vg

 

Nemzeti Mintaterv Katalógus 2020
Ezek is érdekelhetik