Cégvilág

Problémát talált az Európai Számvevőszék az Euronews-nál

Évente mintegy 24,5 millió euró közösségi támogatást kap az Euronews hírtelevízió, amely azonban a legtöbb európai uniós állampolgár számára még mindig nem elérhető, minthogy egyetlen tagországban sem minősül közszolgálati adónak, ráadásul a csatorna finanszírozásának nyomon követésében hiányosságok vannak – írta friss jelentésében az Európai Számvevőszék (ECA).

A kedden közzétett értékelésben a számvevők a csatorna 2014 és 2018 közötti finanszírozását elemezték, valamint azt, hogy az Európai Bizottság hogyan követte nyomon a Magyarországon is működő Euronewszal a 2017-2020-as időszakra kötött partnerségi keretmegállapodását.

Mint írták, az Euronews éves bevételének jelentős része, mintegy harmada származik uniós támogatásból, enélkül nem lehetne fenntartani a jelenleg biztosított földrajzi és nyelvi lefedettséget.

Figyelmeztettek azonban, hogy a csatorna a legtöbb uniós állampolgár számára nem elérhető, mivel nem minden hálózat (kábel, műhold, digitális földfelszíni televízió) kínálatában szerepel.

Fotó: Shutterstock

Az EU jelentős bevételi forrást biztosít egy főként magántulajdonban lévő televíziós csatorna számára. Bár az Európai Bizottságnak évente ellenőriznie kellene, hogy az Euronews betartja-e kötelezettségeit a szerkesztői pártatlanság és az európai perspektíva fenntartása terén, nekünk mégsem sikerült formális összefüggést találnunk e kötelezettségvállalások és a pénzeszközöket évente odaítélő határozat kritériumai között

- közölte Mihails Kozlovs, a gyorsvizsgálatért felelős számvevőszéki tag.

A franciaországi központú, 1993-ban alapított Euronews tizenkét nyelven sugározza műsorait, 160 ország 400 millió otthonába jut el.

Európai Számvevőszék Euronews MÉDIA
Kapcsolódó cikkek