Cégvilág

Hatalmas változás jöhet a magyar médiapiacon

Óriási összegért vásárolja fel a világ egyik vezető befektetési vállalata a többek között a Blikket, Glamourt, és Kiskegyedet is tulajdonló német médiacsoportot.

Mintegy 6,8 milliárd dollárért vásárolja fel a KKR, a világ egyik vezető befektetési vállalata az Axel Springert – írja a Bloomberg. A vevő közleménye szerint a lapkiadó részvényeinek darabjáért a KKR 63 eurót fizet készpénzben.

A meghatározott ügyletérték egyébként 32 százalékkal magasabb lett annál, mint amikor pár hónapja a két cég a felvásárlásról kezdett el tárgyalni.

Fotó: AFP

A hírek szerint Friede Springer, a lapkiadó alapítójának özvegye, a cég többségi tulajdonosa, illetve Mathias Döpfner vezérigazgató is megtartaná részesedését a cégben. Ez az ügylet ugyanakkor azt jelenti, hogy az Axel Springert kivezetik a tőzsdéről.

Mathias Döpfner, az Axel Springer német kiadóvállalat vezérigazgatója
Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba

Az Axel Springer németországi központú médiakonszern május 30-án 22,06 százalékkal drágult arra a hírre, hogy a KKR amerikai befektetési cég stratégiai befektetőként részesedést szerezne benne.

Azóta jellemzően 54-55 euró körül mozgott az árfolyam.

A szerdai hírekre pedig tovább erősödött a német konszern papírjának értéke: fél 10 után már 62 euró felett járt az árfolyam.

Az Axel Springer árfolyamának alakulása az elmúlt egy évben
Fotó: TradingView

Az 1946-ban, Axel Springer német újságíró által alapított vállalat Európa egyik legnagyobb cége az ágazatban, több mint 40 országban van jelen.

A cég 1989 óta van jelen a magyar sajtópiacon, 2014-ben vált a Ringier Axel Springer Media AG részévé,

amikor a Ringier AG és az Axel Springer SE portfóliói egyes részeit a Ringier Axel Springer Media AG nevű vegyesvállalatba integrálta, amely a két tulajdonos tevékenységeit fogja össze Közép- és Kelet Európában.

A Blikk az egyik legkelendőbb napilap ma Magyarországon: a Matesz első negyedéves gyorsjelentése szerint átlagosan napi 75 ezret értékesítenek belőle. A Glamour (havilap) példányszáma 19 ezer, míg a Kiskegyedé (hetilap) 172 ezer.

sajtó Axel Springer KKR MÉDIA árfolyam
Kapcsolódó cikkek