Cégvilág

Top 10: 22 ezermilliárdos forgalom

Az energiaszektor, az autóipar, valamint a híradástechnika és az elektronika ágazatából kerültek ki tavaly a legnagyobb árbevételt produkáló cégek.

A magyar piac árbevétel szerinti tíz legnagyobb szereplője összesen 22 077 milliárd forintot söpört be tavaly. A listavezető BP Europa SE Fióktelepének árbevétele tette ki a top tíz bevételének 42,6 százalékát nettó 9413 milliárd forinttal – közölte az Opten céginformációs vállalkozás a Világgazdaság kérdésére.

Az energiaszektor, az autóipar, valamint a híradástechnika és az elektronika ágazatából kerültek ki zömében a legnagyobbak, az első tízben szereplő cégek összes árbevételének több mint a felét, 12 287 milliárd forintot a három energetikai szereplő adja, a három autóipari vállalat pedig 4144 milliárd forintot. Az árbevétel-alapú összevetésben a nagy változásokat a multinacionális cégcsoportok tevékenység- és adóoptimalizálási lépései is előidézhették.

Fotó: MTI / Rosta Tibor

 

Az adózott eredmény szerinti összevetésben persze teljesen más sorrend rajzolódna ki, és nem ez a tíz vállalat alkotná a legnagyobbak listáját. Maradva az árbevétel alapján felállított lajstromnál, ez a tíz szereplő együttvéve 650 milliárd forint adózott eredményt könyvelhetett el 2018-ban: a legnagyobbat, több mint 301 milliárd forintot a Mol, a második helyen pedig az Audi áll 141 milliárd forinttal.

Az Opten által közölt adatok szerint az elmúlt egy évben alaposan átrendeződött a legnagyobbak listája, az idén nem került fel rá a múlt évi lista harmadik helyezettje, a Sony Europe B. V. Magyarországi Fióktelepe, ahogy a tavalyi utolsó három versenyző, a Tesco-Global Zrt., a GE Hungary Kft. és a BMW Vertriebs GmbH Magyarországi Fióktelepe sem. Új szereplő az idei lista élén álló BP Europa SE Fióktelepe, a Cisco International Limited Magyarországi Fióktelepe, valamint a hetedik–nyolcadik helyen álló UniCredit Sevices és a Magyar Földgázkereskedő Zrt.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

rangsor Opten cégek Top 10
Kapcsolódó cikkek