Cégvilág

Kényszerpihenő a rácalmási Hankooknál

Európa egyik legnagyobb gumiüzemében kényszerszünetre küldik a dolgozókat, mert megteltek a raktárak. Az intézkedés nem jár elbocsátással.

Három napra leáll a Hankook gyára a Dunaújváros melletti Rácalmáson – erősítette meg a Világgazdaság informá­cióit a Hankook Tire Magyarország Kft. A döntés értelmében a gyártás november 28–30. között szünetel Európa egyik legnagyobb gumiüzemében. Lapunk úgy tudja, hogy

a termelés felfüggesztése 80-100 ezer darabos kieséssel járhat, de az erre vonatkozó kérdésünkre a cég nem reagált.

Forrás: MTI / Bodnár Boglárka

A Világgazdaság forrásai ezt a mennyiséget bagatellnek minősítették, hiszen

az egység évente mintegy 19 millió abroncsot állít elő. Mindez viszont nem csökkenti a rendkívüli lépés súlyosságát, éppen ellenkezőleg: további leállást vetíthet előre.

A termelési csendet a cégvezetés azzal indokolta egy múlt pénteki, a dolgozóknak írott levelében, hogy a világgazdasági helyzet recesszióhoz vezetett a nemzetközi piacokon. A rossz trendet tetézte a szokatlanul meleg idő, amely negatívan hatott az eladásokra. Mindezek miatt csökkent a kereslet a Hankook abroncsai iránt, azt eredményezve, hogy a dél-koreai hátterű multi minden raktára – beleértve a magyarországi gyáráét is – megtelt, és nem képes újabb termékek tárolására. A visszaeső megrendelések miatt Kínában és Dél-Koreában a cég már bevezetett periodikus leállásokat. Ez a folyamat érte utol a rácalmási üzemet is, amely, bár a menedzsment szerint megfelelően működik, szintén apadó piaci­ igénnyel szembesül. Erre reagál tehát a cégvezetés a háromnapos leállással.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki száméban olvasható

Rácalmás abroncspiac gumigyártás leállás Hankook
Kapcsolódó cikkek