Sáfránnyal ízesítették a világ legdrágább csokiját
Egy régebbi iPhone árával vetekszik annak a svájci csokinak az ára, amely a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a legdrágább csokoládé.
A svájciak amúgy is ismertek a különleges – és gyakran drága – csokoládékról, a rekordok könyvébe bekerülő márka azonban minden eddigit felülmúl: egy 80 grammos szelet 646 dollárba (194 ezer forint) kerül. Az Attimo Chocolate termékét, a La Chuorsa fantázianevet viselő édességet Alain Mettler svájci csokoládéművész kreálta, 68 százalékos kakaótartalmú Grand Cru csokoládéból készült, egy csipet sáfránnyal, kandírozott narancsdarabkákkal és roppanós keksszel gazdagítva. A különleges termékhez használt kakaóbab Venezuelából származik, Chuao területéről, ahol már 400 éves hagyománya van a termesztésnek. A sáfrány pedig a svájci Valais tartománybeli Mundból érkezett, ahol több évszázados hagyományoknak megfelelően termesztik a drága fűszert. Időjárástól függően évente 1–4 kilogrammot szüretelnek belőle, és kilója 30 ezer svájci frankba (9 millió forint) kerül. A rekordok könyve szerint a La Chuorsa kilóját október végén 6268 fontért (244 ezer forint) adták.


