Cégvilág

Lassan, de beigazolódott a kartellgyanú

Egy hónap alatt negyedszer szabott ki milliárdos összegű büntetést a Gazdasági Versenyhivatal. Az érintett cégvezetőkkel szemben akár büntetőeljárás is indulhatott volna.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 1,6 milliárd forintos bírságot szabott ki több, képalkotó diagnosztikai eszközöket gyártó és forgalmazó vállalkozásra, amiért közbeszerzési eljárások során versenykorlátozó megállapodást kötöttek. A legnagyobb bírságot a GE Hungary Kft. (341 millió forint), a Premier G. Med Kft. (308 millió forint) és az Euromedic Technology Kft. (csaknem 300 millió forint) kapta. A Siemens Healthcare Kft.-nek 256,1, a Philips Magyarország Kft.-nek 146,8, a Medirex Zrt.-nek 162,6, a Hoge Orvosi Műszer Kft.-nek pedig 158,5 millió forintot kell fizetnie. A hatóság több cég esetében mellőzte szankció kiszabását, vagy mérsékelte annak mértékét – engedékenységi kérelem benyújtása, önkéntes bizonyítékszolgáltatás vagy egyéb módon való együttműködés miatt –, és tizenhárom céggel szemben magát a vizsgálatot is megszüntette.

A 2016. április 11-én indított eljárást kartellgyanú miatt a hazai képalkotó diagnosztikai (MRI-, CT- és röntgengépek gyártása és forgalmazása) piac több szereplője ellen. Az ellenőrzés előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálattal kezdődött a cégek telephelyein. A gyanú szerint a cégek a KEOP Egészségügyi eszközök energiamegtakarítást célzó beszerzésének támogatása nevű pályázatához kapcsolódóan kiírt közbeszerzési eljárások során egyeztették az ajánlati árakat és a nyertes vállalkozásokat. A több mint három évig tartó vizsgálat, a helyszíni rajtaütés során gyűjtött bizonyítékok, illetve több, eljárás alá vont vállalkozás együttműködő nyilatkozatai alapján a gyanú beigazolódott, és a hatóság megállapította a jogsértést.

A cégek még 2015 márciusában kezdték meg az egyeztetéseket, amelyek során megállapodtak abban, hogy melyik legyen a soron következő tendert elnyerő vállalkozás, hogy ki milyen ajánlattételi árat határozzon meg. Mint kiderült, a találkozókon az érintett vállalkozások vezető tisztségviselői személyesen vettek részt, ami a bírság kiszabásánál is fontos szerepet játszott. A határozat értelmében egységes és folyamatos versenykorlátozó megállapodásokra került sor, ráadásul közbeszerzési eljárás keretében, ami a versenytörvény alapján az egyik legsúlyosabb jogsértés: a vállalkozásokra kirótt bírságon felül akár személyi szabadságvesztéssel is járhat. Ezzel szemben a kiszabott összes bírság 1,6 milliárd forint, amely a közbeszerzésekre vonatkozó pályázaton kiosztott 40,9 milliárd forint töredéke. A bírság azért ilyen kevés, mert a hatóság több cég esetében megszüntette az eljárást, nem látta tisztázhatónak a tényállást.

A GVH egy hónapon belül negyed­szer szabott ki milliárdos nagy­ság­rendű bírságot (Facebook, Tele­nor, Vodafone), ám ezúttal nem a fogyasztók megtévesztése, hanem közbeszerzési kartell miatt.

bírság egészségügy GVH kartell
Ezek is érdekelhetik