Cégvilág

Inkább a falvakat keresik a külföldiek

A nyugati országszélen már nincsenek nagy árkülönbségek a határ menti települések között, de a szlovák határhoz közeli kistelepülések még versenyképes alternatívát nyújtanak az átköltözni szándékozóknak. Egyes magyar falvakban az elmúlt években megnőtt az ott lakó külföldiek száma.

B udapesten a vásárlók 1,5-2 százaléka külföldi állampolgár, a legtöbben kínaiak, oroszok és irániak, de sok a nyugat-európai, jellemzően franciák, hollandok, angolok, a szomszédos országokból pedig osztrákok és szlovákok vásároltak a magyar fővárosban. Az országhatár menti településeken helyenként nagyobb arányban vannak külföldi vevők, az Otthon Centrum adatai szerint Sopronban például a vásárlók 5-10 százaléka külföldi állampolgár, sokuk kínai vagy orosz, valamint Ausztriában élő magyar. Meglepő módon osztrák vásárló nem akadt köztük mostanában, és nem volt a hálózaton keresztül ingatlant vásárló külföldi állampolgár sem Győrben, sem Mosonmagyaróváron, ahogyan Komárom és Esztergom térségében sem az OC irodáiban.

Az osztrákok és a szlovákok jellemzően nem Győrben, hanem inkább a határ menti peremterületeken szeretnének jó áron kiadható ingatlanokat vásárolni – osztotta meg tapasztalatait Komádi Csaba, az OTP Ingatlanpont győri irodavezető értékesítési tanácsadója. Rámutatott, hogy Mosonmagyaróvár, Rajka, Levél, Hegyeshalom, Kimle szerepel a potenciális vevők érdeklődésének homlokterében. Győr-Moson-Sopron megyében számos új lakás épül, az aktuális négyzetméterenkénti átlagár megközelíti a 400 ezer forintot. Az irodavezető elmondta, hogy a befektetési céllal vásárló külföldiek könnyen kiadható kis lakásokat, garzonokat és egy-két szobás ingatlanokat vásárolnak, számukra fő feltétel, hogy mielőbb birtokba vehessék a lakást. Ugyanakkor, miután nem készpénzes vevőkről van többségében szó, hanem olyanokról, akik Magyarországon akarnak lakáshitelt felvenni, gyakori probléma a magyarországi lakcím hiánya. Lakhatás céljából viszont már kevésbé keresnek a külföldiek ingatlant a régióban, noha fél éve még nőtt a költözést tervezők száma, Kimlén és Hegyeshalom egyes területein például a lakosság nagy része már nem is magyar állampolgár. Rajka vonzó település azon szlovákok számára, akik Pozsonyban vagy a környékén dolgoznak, mert onnan ingázva gyorsan be tudnak érni a munkahelyükre. Még ennél is nyomósabb ok, hogy Pozsonyban és környékén egy kétszobás panel 30-35 millió forintért kapható, Kimlén ebből az összegből akár többszintes, jó állapotú lakóingatlant is lehet vásárolni. Az ingatlanpiacon kevésbé érződik a forint-euró árfolyam ingadozásának hatása, a külföldieknek szánt ingatlanok ára már euróban van meghatározva, akár bérlés, akár eladás esetén – mondta Benedikt Károly, a Duna House marketingvezetője. Informá­ciói szerint a határ menti településeken nem ugrott meg a szomszédos országból érkező vásárlók száma. A nyugati országhatárnál lévő települések ingatlanárai között nincs már jelentős különbség, és ha egy osztrák állampolgár ingatlant szeretne vásárolni, akkor inkább a Balaton környékére fókuszál. Az osztrákok, a németek a balatoni ingatlanpiacon a kisebb nyaralókat és a luxusingatlanokat egyaránt keresik, sokak ott töltenék a nyugdíjas éveiket, míg a fiatalabbak között inkább jellemző a befektetői attitűd. Békéscsabán felbukkan egy-két befektetői célú vásárló Romániából, de magasabb azoknak a román vagy Romániából áttelepült magyar vevőknek a száma, akik életvitelszerűen szeretnének azon a vidéken élni. Ők a kisebb, határ menti falvakban, például Dombegyházán, Battonyán és Méhkeréken keresgélnek, ahol még mindig kedvező árakon tudnak ingatlanhoz jutni.

Sopronban közelít a

10

százalékhoz a külföldi

vevők aránya

ingtalanpiac
Ezek is érdekelhetik