Cégvilág

Többet termelne a Hamburger Hungária

Az eddiginél is több hullámkartont állítana elő az osztrák kézben lévő dunaújvárosi gyár, amely már így is lefedi a hazai papírgyártás 80 százalékát.

Tovább kívánja növelni papírgyártását a dunaújvárosi Hamburger Hungária Kft.

– tudta meg a Világgazdaság. A társaság napi húsz tonna papír előállítására képes PM3 és a PM7 jelű gépein, ezek jelen formában való üzemeltetésére 2025. szeptember 30-ig van egységes környezethasználati engedélye.

Az első gép esetében ez évi 249 ezer tonnát jelent, a másodiknál évi 499 ezer tonnát, ez utóbbi kibocsátását bővítené a kft. 14,2 százalékkal, 570 tonnára.

Mivel a Hamburger Hungária kizárólag hulladék papírból állítja elő a termékeit, a nagyobb termeléshez több hulladékra lesz szüksége. A PM3-as gép jelenleg 275 ezer tonnát hasznosít, a PM7-es pedig a termelés bővítése után majd 627 ezer tonnát.

A bővítési tervet a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékes főosztálya a társaság környezetvédelmi engedélyének ötévente esedékes felülvizsgálatával egy csomagban kezeli. A felülvizsgálaton február 1-je óta dolgozik, az elbírálásra 105 napja van, de fontos, hogy a Hamburger Hungária tevékenysége nem hatásvizsgálat-köteles.

Fotó: Reviczky Zsolt / Világgazdaság

Éppen holnap lesz egy éve, hogy a társaság bejelentett egy 14,091 milliárd forintos, 2022-ig befejezendő fejlesztést, amelyhez a magyar állam 1,637 milliárd forint támogatást adott.

A beruházásról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor annyit közölt, hogy javítani fogja a versenyképességet és a fenntarthatóságot. A támogatást azzal indokolta, hogy az osztrák tulajdonú Hamburger Hungária új technológiákat telepít Magyarországra. Azt viszont, hogy konkrétan mit takar a fejlesztés, a Világgazdaság hiába kérdezte a társaságtól tavaly novemberben. Egy éve a Hamburger egy új erőmű építésének tervét is valószínűsítette.

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Hamburger Hungária
Kapcsolódó cikkek