Cégvilág

A BKIK a bérleti díjak tehermegosztását javasolja a válság alatt

A BKIK a fővárosi vállalkozások folyamatos visszajelzéseit és az iparág szakmai szervezeteivel történő egyeztetéseket figyelembe véve hétpontos válságkezelő csomagot dolgozott ki a vállalkozások ingatlanbérleti helyzetének gyors és hatékony kezelésére. A kamara javaslata a bérlők segítésére rugalmas, a havi árbevételt figyelembe vevő bérleti díjakat, fix árfolyamú euró alapú számítást, a bérbeadónak pedig adókedvezményt kér a kormánytól.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, mint az egyik legnagyobb, hazai vállalkozókat közvetlenül képviselő szervezet üdvözli a kormány eddig hozott gazdasági válságkezelő intézkedéseit. Ugyanakkor a fővárosi vállalkozóktól folyamatosan érkező visszajelzésekből jól látható, hogy van még olyan terület, ami sürgős állami beavatkozást igényel.

A vállalkozóktól érkező közvetlen visszajelzések, információk, és több illetékes szakmai szervezettel történő konzultáció eredményeként fogalmazta meg a BKIK a piaci szereplők jelentős támogatását élvező hétpontos javaslatcsomagját az üzletben történő értékesítést szolgáló kereskedelmi ingatlanok esetén a bérbeadók és bérlők jogviszonyának rendezése érdekében:

 

  • A válság sújtotta iparágak vállalkozói által bérelt ingatlanok jelenleg június 30-ig tartó felmondási tilalmát a járványügyi korlátozások végéig kell fenntartani.
  • Piaci szempontból nem indokolt az ugyanebben a szabályban megfogalmazott, az ingatlant bérbe vevőkre vonatkozó felmondási tilalom, ezt mihamarabb fel kell oldani.
  • Az euró alapon megkötött szerződések esetén a bérleti díj számítását 330 forint/euró árfolyamon be kell fagyasztani az év végéig. Az ebből eredő díjkiesés a bérbeadót terhelje.
  • A járványügyi korlátozások ideje alatt a havi bérleti díjat a bérlő idei egyes hónapokban elért árbevételének a tavalyi év ugyanazon hónapjának árbevételével arányos módon kell változtatni, azaz például 30 százalékos idei árbevétel csökkenés esetén az adott hónapra 30 százalékkal csökkenteni kell az ingatlan bérleti díját is.
  • A 4. pont szerinti bérleti díj csökkentéssel a legalább 10 százalékos bevételcsökkenéssel járó hónapokra élhet a bérbevevő, és 90 százalék fölötti árbevétel csökkenés esetén is egy minimális 10 százalékos bérleti díjat a bérbevevőnek meg kell fizetnie az ingatlanon ténylegesen felmerülő üzemeltetési és közüzemi költségek fizetése mellett.
  • Az előző pontból eredő bevételkiesés 50 százalékát a bérbeadó a következő 5 évben a társasági nyereségadó befizetéséből évente egyenletes összegben leírhatja.
  • Az NHP Hajrá 2020 forgóeszköz kondícióiban egyértelműsíteni kell, hogy abból a vállalkozások által bérelt ingatlanok bérleti díja fedezhető.
  • bérleti díj veszélyhelyzet BKIK ingatlanbérlés vállalkozások
    Kapcsolódó cikkek