Cégvilág

ÉVOSZ: csökken az építőipar rendelésállománya

Az év közepétől nehéz helyzetbe kerülhet az ágazat, ha nem érkeznek újabb megrendelések.

Csökken az építőipar rendelésállománya, az év közepétől nehéz helyzetbe kerülhet az ágazat, ha nem érkeznek újabb megrendelések – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke vasárnap.

Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint februárban 2,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva, azonban a március közepétől tartó időszakot nézve egyértelműen csökkentek a megrendelések.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Jellemzőek az elbizonytalanodások az új munkák előkészítésénél, az előkészített munkákat a magánmegrendelők egyelőre nem indítják el, és sok állami közbeszerzésnél is tolódik az eredményhirdetés

– mondta.

Az ÉVOSZ elnök kitért a járványhelyzet okozta visszaesés orvosolására bejelentett, rozsdaövezetben felépülő új lakásoknál alkalmazható kedvezményes, 5 százalékos áfára is. Mint mondta, egy ilyen területen történő építkezéshez szükséges dokumentumok beszerzése akár két év is lehet, így arra kérik a kormányt, hogy vezessen be gyorsított eljárási rendet.

építőipar rendelésállomány Koji László ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek