Cégvilág

Nem volt nagy változás az ipari ingatlanok iránti keresletben

Az első negyedévben stagnált az ipari ingatlanok iránti kereslet Budapesten és környékén.

Az első negyedévben az ipari ingatlanok iránti bruttó kereslet Budapesten és környékén 79 660 négyzetmétert tett ki, ami stagnálást jelez az előző év azonos időszakához képest – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) szombaton.

A közlemény szerint az év első három hónapjában az irodapiaci adatok még nem mutatták a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat. A piaci kereslet nagyrészt megfelelt az elmúlt öt év első negyedéves volumeneinek, és az elérhető területek kínálati bérleti díjai alapján lényeges bérleti díj korrekciót sem tapasztaltak.

A kereslet 36 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki, ezt követték az új szerződések 31 százalékos, valamint az előbérletek 14 százalékos és a bővülések 13 százalékos részaránnyal.

Az üresedési ráta 6,2 százalékra nőtt, ami 0,6 százalékpontos negyedéves emelkedésnek felel meg.

A közlemény szerint a csekély, 0,6 százalékponttal emelkedő üresedés hátterében jellemzően tervezett költözések és lejáró bérleti szerződések álltak.

Az első negyedévben két irodaépülettel bővült a budapesti modern bériroda állomány, miután átadták a BudaPart Gate és a Budapest One épületeket, előbbi területe 18 160, utóbbié 27 400 négyzetméter.

Fotó: Új Dunántúli Napló / Illusztráció

A teljes budapesti modern irodaállomány 3 millió 740 ezer 990 négyzetmétert tesz ki, amelyen belül 3,1 millió négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint több mint 609 ezer négyzetméter saját tulajdonú iroda található.

A vizsgált időszakban a BIEF 118 irodahasználati szerződést regisztrált, amelyek átlagos mérete 675 négyzetméter volt, három megállapodás vonatkozott 5000 négyzetméternél nagyobb területre.

A legnagyobb ügylet egy 7450 négyzetméteres előbérleti megállapodás volt, amit a Váci Greens E-ben kötöttek.

A legnagyobb bérlet-hosszabbítást 6300 négyzetméterre írták alá a Park Atrium épületében, és a legnagyobb új szerződést a frissen átadott Budapest One-ban zárták le, 4730 négyzetméterre.

A BIEF tagjai a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az ESTON International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlan tanácsadók.

ipari ingatlan kereslet ipar
Kapcsolódó cikkek